SUA promit să supravegheze îndeaproape Iranul în cazul unui acord în dosarul nuclear

Administraţia americană s-a angajat marţi în faţa Congresului să supravegheze îndeaproape Iranul în cazul unui acord internaţional asupra programului său nuclear, cu scopul de a se asigura că nu va ascunde o componentă militară în vederea dezvoltării unei arme atomice.

150 afișări
Imaginea articolului SUA promit să supravegheze îndeaproape Iranul în cazul unui acord în dosarul nuclear

SUA promit să supravegheze îndeaproape Iranul în cazul unui acord în dosarul nuclear (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Transparenţa şi supravegherea sunt absolut cruciale şi se afă în centrul oricărui acord (...). Ceea ce este cel mai îngrijorător, desigur, sunt acţiuni îndeplinite în secret", a declarat directoarea politică a Departamentului de Stat Wendy Sherman, care a fost audiată timp de mai multe ore în comisiile pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.

În cazul în care Iranul şi marile puteri ajung să încheie, în lunile următoare, un acord asupra programului nuclear al Teheranului, "vom decide dacă elemente de transparenţă şi supraveghere vor fi necesare pe toată durata acordului", a promis diplomata americană.

Iranul şi statele membre ale Grupului 5+1 (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) s-au despărţit pe 19 iulie, la Viena, după ce şi-au oferit încă patru luni, până la 24 noiembrie, în vederrea ajungerii la un acord definitiv în dosarul nuclear iranian.

Marile puteri vor garanţii ferme cu privire la scopul civil al programului nuclear iranian, în schimbul unei anulări a sancţiunilor. Republica islamică a negat întotdeauna că ar vrea să se doteze cu arma atomică.

Sherman, care coordonează negocierile de partea americană, împreună cu numărul doi din ierarhia Departamentului de Stat William Burns, a dat un răspuns neaşteptat congresmenilor care au întrebat-o despre o eventuală nouă prelungire a negocierilor, la sfârşitul lui noiembrie.

"Am învăţat din negocieri că este foarte dificil să stabileşti ce se va întâmpla la sfârşitul unei perioade date", a răspuns oficialul american de rang înalt, oferind totodată asigurări asupra "intenţiilor" Washingtonului "de a pune capăt, în mod absolut, (negocierilor) pe 24 noiembrie, într-un sens sau celălalt".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici