Suedia publică documente diplomatice confidenţiale din perioada destrămării URSS

Suedia a publicat joi aproape 500 de pagini de documente diplomatice confidenţiale din 1989 - 1991, din perioada care a precedat destrămarea Uniunii Sovietice, a anunţat Ministerul de Externe de la Stockholm.

68 afișări
Imaginea articolului Suedia publică documente diplomatice confidenţiale din perioada destrămării URSS

Suedia publică documente diplomatice confidenţiale din perioada destrămării URSS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele sunt redactate de diplomaţi suedezi aflaţi la post la Moscova, Leningrad, Tallinn, Riga şi Vilnius, în ultimele luni ale URSS.

"Decizia de a publica practic toată arhiva este legată, pe de o parte, de dorinţa noastră de a contribui la scrierea istoriei acestei perioade dramatice şi, pe de altă parte, de dorinţa de a arăta activitatea diplomatică suedeză", a declarat ministrul de Externe suedez, Carl Bildt.

Documentele nu par să conţină dezvăluiri spectaculoase, însă oferă o imagine asupra situaţiei tensionate din acea perioadă.

"Nu vreau să dramatizez, dar, în acest stadiu, trebuie să subliniez că există un risc clar de război civil", scria ambasadorul suedez la Moscova, Orjan Berner, într-o notă datată 20 august 1991, în perioada puciului împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

"Cei 20 de ani care s-au scurs pot, deseori, să facă dificilă înţelegerea dramei cotidiene din acei ani", a afirmat Bildt, care conducea guvernul suedez în perioada destrămării URSS. "Lucrurile ar fi putut merge prost. Au existat mai multe incidente, atât în acea perioadă, cât şi după aceea, care ar fi putut duce la confruntări foarte grave", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici