Talibanii afirmă că planul de retragere din Afganistan este "un semn de eşec" pentru SUA

Talibanii au apreciat că planul de retragere din Afganistan a trupelor Alianţei Nord-Atlantice, prezentat sâmbătă la Lisabona, în timpul unui summit NATO, este "un semn de eşec" pentru Statele Unite.

10 afișări
Imaginea articolului Talibanii afirmă că planul de retragere din Afganistan este "un semn de eşec" pentru SUA

Talibanii afirmă că planul de retragere din Afganistan este "un semn de eşec" pentru SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul semnat sâmbătă în capitala portugheză arată că Washingtonul "nu a reuşit să obţină o asistenţă militară suplimentară din partea celorlalţi membri NATO", sau un angajament de continuare a operaţiunilor pe termen lung, scriu talibanii duminică, într-un comunicat transmis prin e-mail.

"Acestea sunt veşti bune pentru afgani şi pentru toţi cei care vor libertate în lume şi este un semn de eşec pentru guvernul american", au adăugat ei, în comunicatul intitulat "Răspuns al emiratului islamic Afganistan la întâlnirea de la Lisabona".

Liderii NATO, reuniţi la Lisabona, au aprobat sâmbătă o strategie de retragere din Afganistan, care vizează transferul progresiv al responsabilităţii operaţiunilor de luptă către armata afgană, începând din 2011 şi până în 2014.

Talibanii au cerut din nou retragerea trupelor străine, considerând că fixarea termenului pentru 2014 este "o decizie iraţională", care prelungeşte "un război lipsit de sens".

Talibanii au reacţionat încă de sâmbătă la anunţul de la Lisabona, apreciind că NATO este "sortită înfrângerii".

Cei 28 de şefi de state şi de Guvern au aprobat o strategie de retragere a majorităţii celor 150.000 de militari, pe măsură ce responsabilitatea operaţiunilor de luptă va fi transferată armatei afgane, şi s-au angajat să susţină pe termen lung Guvernul de la Kabul.

Preşedintele american, Barak Obama, a afirmat că NATO a reuşit să oprească elanul talibanilor. Un reprezentant al Casei Albe a recunoscut însă că "lupte dure" urmează în continuare pentru ţările ISAF, forţa internaţională comandată de NATO, în timp ce talibanii promiteau înfrângerea operaţiunii aliate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici