Tensiuni între Ungaria şi Olanda: Budapesta îşi retrage ambasadorul de la Haga

Ungaria a luat decizia de a-şi rechema ambasadorul din Haga, după ce ambasadorul Olandei de la Budapesta a comparat eforturile Ungariei de ”a-şi crea duşmani” cu practicile reţelei teroriste Stat Islamic, relatează Deutsche Welle.

7111 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Ungaria şi Olanda: Budapesta îşi retrage ambasadorul de la Haga

Tensiuni între Ungaria şi Olanda: Budapesta îşi retrage ambasadorul de la Haga

Comentariile ambasadorului olandez, Gajus Scheltema, au iritat profund oficialităţile maghiare şi au făcut ca Budapesta să ia decizia retragerii ambasadorului său din Olanda.

Într-un interviu apărut într-o publicaţie din Ungaria, Scheltema a făcut o paralelă între nevoia constantă a prim-ministrului Viktor Orban de a-şi căuta duşmani şi practicile organizaţiei teroriste Stat Islamic. Ambasadorul olandez a dat exemplul opoziţiei Ungariei privind participarea la planul Uniunii Europene de relocare a solicitanţilor de azil. Scheltema şi-a exprimat îngrijorarea faţă de problemele de corupţie din Ungaria şi l-a criticat pe Viktor Orban pentru campania purtată împotriva lui George Soroş.

Reacţia Guvernului maghiar nu a întârziat să apară. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat că Ungaria îşi va retrage ambasadorul din Haga şi îi va interzice lui Scheltema dreptul de a intra în orice instituţie a statului maghiar.

”Relaţiile la nivel de ambasadori au fost suspendate pe termen nedeterminat”, a declarat Szijjarto. El a adăugat că îi va cere ministrului de Externe al Olandei punctul de vedere legat de afirmaţiile lui Scheltema. ”Nu ne vom mulţumi cu o explicaţie în spatele uşilor închise”, a spus Szijjarto.

Gajus Scheltema este ambasadorul Olandei la Budapesta din 2013 şi urmează să părăsească acest post în perioada imediat următoare.

"Suntem bucuroşi că ambasadorul olandez pleacă şi sperăm că o va face curând. Nimănui nu ar trebui să i se permită să facă asemenea remarci împotriva Ungariei sau a poporului maghiar", a mai spus ministrul ungar de Externe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici