TENSIUNI Washington-Beijing după capturarea unei drone submarine a SUA în Marea Chinei de Sud/ Pentagonul somează China să returneze rapid aparatul

Forţele Navale chineze au capturat, în Marea Chinei de Sud, un vehicul submarin fără echipaj aparţinând Statelor Unite, Washingtonul lansând o solicitare oficială pentru returnarea aparatului.

31371 afișări
Imaginea articolului TENSIUNI Washington-Beijing după capturarea unei drone submarine a SUA în Marea Chinei de Sud/ Pentagonul somează China să returneze rapid aparatul

Tensiuni Washington-Beijing după capturarea unei drone submarine a SUA în Marea Chinei de Sud

UPDATE: Pentagonul somează China să returneze rapid aparatul submarin capturat în Marea Chinei de Sud

Departamentul american al Apărării a somat China, vineri, să returneze imediat aparatul submarin capturat în Marea Chinei de Sud, informează Postul public de radio din SUA (NPR).

"Nava oceanografică USNS Bowditch avea două aparate subacvatice fără pilot cu care efectua operaţiuni de rutină în conformitate cu legislaţia internaţională. Aparatele măsoară parametri precum salinitatea şi temperatura apei", a declarat Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite au transmis mesaje radio pentru returnarea dronei, precizează Departamentul Apărării. Nu a fost tras niciun foc de armă, iar nava chineză a părăsit zona fără a răspunde la mesaje şi cu drona. Statele Unite au formulat un protest diplomatic.

"Cerem Chinei să returneze imediat vehiculul subacvatic şi să se conformeze tuturor obligaţiilor prevăzute de reglementările internaţionale", a insistat Peter Cook.

"Este o situaţie fără precedent", a atras atenţia căpitanul Jeff Davis, purtătorul de cuvânt al Forţelor navale americane.

Forţele Navale chineze au capturat, în Marea Chinei de Sud, un vehicul submarin fără echipaj aparţinând Statelor Unite, Washingtonul lansând o solicitare oficială pentru returnarea aparatului.

O navă militară chineză a capturat o dronă submarină trimisă de un vas oceanografic american, în Marea Chinei de Sud. Incidentul a avut loc joi în Golful Subic, în momentul în care nava americană USNS Bowditch încerca să recupereze aparatul subacvatic.

Statele Unite au transmis o notă oficială de protest Chinei, cerând returnarea aparatului.

Incidentul sporeşte tensiunile în Marea Chinei de Sud, unde Statele Unite pledează pentru respectarea dreptului de navigaţie în zone revendicate de China în dispute cu ţări învecinate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici