Transporturile şi administraţia publică, blocate de o nouă grevă în Grecia

Transporturile maritime, feroviare şi aeriene sunt paralizate joi în Grecia, din cauza unei noi greve organizate în semn de protest faţă de reforma pensiilor şi măsurile de austeritate adoptate de autorităţile de la Atena.

32 afișări
Imaginea articolului Transporturile şi administraţia publică, blocate de o nouă grevă în Grecia

Transporturile şi administraţia publică, blocate de o nouă grevă în Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai mult de 80 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, iar alte 110 au fost amânate, ca urmare a protestului controlorilor de trafic aerian şi a grevei de 24 de ore a angajaţilor din aviaţia civilă.

Toate navele au rămas la chei, iar companiile maritime i-au avertizat pe turiştii care urmau să plece către insulele greceşti că toate cursele de joi vor fi amânate pentru vineri.

Anunţată încă de săptămâna trecută, dinaintea adoptării în Parlament a unei ample reforme a pensiilor, care prevede creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, cea de-a şasea grevă generală organizată începând din februarie perturbă şi traficul feroviar, complet blocat în cursul zilei de joi.

Mişcarea de protest afectează şi transportul urban la Atena, dar şi activitatea administraţiei, a spitalelor şi a companiilor publice, precum şi a presei.

Greva a fost organizată la apelul a două mari centrale sindicale - GSEE pentru sectorul privat şi Adedy pentru funcţionarii publici - şi al Frotnului sindical comunist Pame, care a convocat şi manifestaţii la Atena şi în alte oraşe.

În afara creşterii vârstei de pensionare, de la 60 la 65 de ani, reforma - adoptată miercuri seară de Parlamentul de la Atena - prevede şi scăderi ale pensiilor, în medie cu 7 la sută.

Măsurile de austeritate au fost adoptate de guvernul socialist la solicitarea UE şi FMI, în schimbul unui ajutor financiar masiv, în valoare de 110 miliarde de euro, pentru o perioadă de trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici