Trei americani, ucişi pe aeroportul din Kabul de către un membru al forţelor de securitate afgane. Talibanii revendică atacul

Trei americani au fost ucişi joi pe aeroportul din capitala afgană Kabul, aparent de către un membru al forţelor afgane de securitate, a declarat un reprezentant al Pentagonului. Atacul a fost revendicat de talibani.

618 afișări
Imaginea articolului Trei americani, ucişi pe aeroportul din Kabul de către un membru al forţelor de securitate afgane. Talibanii revendică atacul

Trei americani, ucişi pe aeroportul din Kabul de către un membru al forţelor de securitate afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 12:08 - Talibanii revendică atacul armat de pe aeroportul din Kabul în care au fost ucişi trei americani

Talibanii afgani au revendicat vineri atacul în care au fost ucişi trei civili americani şi un afgan, comis cu o zi înainte pe aeroportul din Kabul de către un insurgent care s-a "infiltrat" în instalaţie, afirmă rebeliunea islamistă, relatează AFP.

Cei trei americani, civili care lucrau pentru Departamentul Apărării şi participau la un program de antrenament al forţelor aeriene, au fost ucişi într-un atac "intern" - un termen folosit pentru a desemna atacuri comise de către persoane purtând uniforma forţelor afgane asupra forţelor străine -, a anunţat un oficial american.

"Un afgan a fost, de asemenea, ucis în acest atac", a precizat locotenentul Justin Hadley, un purtător de cuvânt al Operaţiunii "Susţinere Hotărâtă", noua misiune NATO în Afagnistan, care acţionează de la 1 ianuarie în vederea formării forţelor afgane în lupta împotriva insurecţiei talibane.

"Un agent infiltrat a acţionat în interiorul aeroportului din Kabul şi a deschis focul asupra invadatorilor", a declarat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, revendicând acest atac în numele rebeliunii islamiste armate.

Membri ai trupelor aliate din Afganistan şi civili occidentali care lucrează în această ţară au fost luaţi ca ţinte, în mai multe rânduri, în ultimii ani, de către militari afgani sau insurgenţi care se dădeau drept militari afgani.

În august, un militar afgan l-a ucis pe generalul american de divizie Harold J Green în timpul unei întâlniri între trupe afgane şi aliaţii lor din NATO. Atacatorul, ucis într-un schimb de focuri, a rănit alţi 15 militari.

Trupele NATO au luat măsuri de securitate speciale pentru a încerca să prevină acest tip de atacuri. Coaliţia a introdus în patrulele comune "agenţi de pază", însărcinaţi să prevină aceste atacuri.

Cea mai mare parte a trupelor NATO a părăsit Afganistanul anul trecut, dar în ţară au rămas aproximativ 12.000 de oameni, dintre care 10.600 sunt americani, al căror rol constă în a oferi asistenţă şi formare.

Atacul a fost comis într-un context de intensificare a violenţelor în ţară. Insurgenţii şi-au multiplicat aceste acţiuni de mai multe săptămâni. Cel puţin opt persoane au fost ucise, joi, într-un atentat sinucigaş comis în timpul unei ceremonii funerare în estul Afganistanului.

Aeroportul din Kabul este deosebit de bine păzit. O parte a instalaţiei este rezervată traficului comercial, iar o parte trupelor NATO.

Statele Unite au cheltuit peste 62 de miliarde de dolari cu forţele de securitate afgane, începând din 2002, înfiinţând o armată de 350.000 de oameni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici