Tripoli susţine că o intervenţie străină în Libia ar declanşa o reacţie regională

O intervenţie străină în Libia ar determina vecinii ţării să se alăture forţelor colonelului Muammar Kadhafi, a afirmat sâmbătă adjunctul ministrului libian pentru Afaceri Externe, Khaled Kaaim, într-un interviu acordat postului de radio BBC 4.

14 afișări
Imaginea articolului Tripoli susţine că o intervenţie străină în Libia ar declanşa o reacţie regională

Tripoli susţine că o intervenţie străină în Libia ar declanşa o reacţie regională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă va avea loc un atac din străinătate sau o intervenţie străină, nu numai libienii se vor lupta, ci veţi vedea şi algerieni, tunisieni, egipteni ... Toţi vor participa la luptele de pe teritoriul libian", a afirmat Kaaim.

"Armistiţiul este în vigoare. Forţele aeriene libiene nu mai sunt în activitate deoarece noi respectăm rezoluţia 1.973 a ONU, iar armistiţiul este real, credibil şi solid", a adăugat el, contactat înainte ca un avion militar să fie doborât deasupra oraşului Benghazi, fieful rebeliunii din estul Libiei.

Rezoluţia 1.973, adoptată joi seara de ONU, autorizează recursul la forţă în cazul în care forţele libiene nu îşi încetează operaţiunile împotriva rebelilor. Regimul libian a anunţat un armistiţiu "imediat" la scurt timp după vot.

Kaaim a acuzat deja, în noaptea de vineri spre sâmbătă, insurgenţii că încalcă armistiţiul atacând forţele loiale regimului din regiunea Al-Magrun, la aproximativ 80 de kilometri sud de Benghazi. "Miliţii armate au început în urmă cu câteva minute să tragă (asupra forţelor libiene) în oraşul Al-Magrun", afirmase el în faţa presei.

"Armata nu întreprinde nicio acţiune împotriva lor, pentru că noi nu vrem să încălcăm armistiţiul" anunţat vineri de Tripoli, pentru a se conforma rezoluţiei ONU.

Un summit special consacrat Libiei urmează să aibă loc sâmbătă după-amiază la Paris, la care vor participa UE, Liga Arabă, Uniunea Africană şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici