Trump şi Putin se întâlnesc astăzi la Helsinki, după un turneu european tumultuos al liderului SUA

Preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să se întâlnească luni la Helsinki cu omologul său rus, Vladimir Putin, la finalul unui turneu diplomatic în cursul căruia liderul de la Casa Albă a criticat în repetate rânduri aliaţii europeni ai Washingtonului, informează BBC News online.

425 afișări
Imaginea articolului Trump şi Putin se întâlnesc astăzi la Helsinki, după un turneu european tumultuos al liderului SUA

Trump şi Putin se întâlnesc astăzi la Helsinki, după un turneu european tumultuos al liderului SUA

Preşedinţii SUA şi Rusiei, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, se întâlnesc pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile bilaterale între cele două puteri globale.

Trump a declarat recent că are "aşteptări mici" în ceea ce priveşte întrevederea sa cu liderul de la Kremlin, adăugând că totuşi "poate ceva bun" va rezulta din această reuniune.

De asemenea, Administraţia prezidenţială de la Moscova a comunicat săptămâna trecută că se aşteaptă ca discuţiile să fie "complicate", după ce Trump a afirmat că Germania, un aliat tradiţional al SUA, este "în totalitate controlată" de Rusia, ca urmare a dependenţei de hidrocarburile ruseşti.

Întrevederea între liderii celor două puteri globale are loc la scurt timp după ce Departamentul american al Justiţiei a inculpat vineri 12 agenţi ai serviciilor secrete ruse, în ancheta privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016. Ministerul rus de Externe a comunicat că acuzaţiile sunt parte a "seriei de scheme conspiraţioniste" care au obiectivul "deteriorării atmosferei" înaintea summitului programat luni.

Donald Trump a afirmat că va ridica această problemă în cursul întrevederii cu Putin.

Cele două părţi au stabilit că summitul nu va avea o agendă prestabilită, a declarat John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

Bolton a declarat recent pentru ABC News că este "greu de crezut" că preşedintele Putin nu ştia despre presupusa implicare a Rusiei în atacurile cibernetice din cursul alegerilor din SUA.

"Acesta este unul din scopurile acestei întâlniri, astfel încât preşedintele să poată discuta faţă în faţă cu preşedintele Putin şi să-l întrebe", a declarat Bolton.

Trump a sugerat anterior că îl crede pe preşedintele Putin care a negat vehement că Rusia s-ar fi implicat în procesul electoral din SUA.

Liderul de la Casa Albă a dezvăluit săptămâna trecută că intenţionează să mai discute cu preşedintele Rusiei despre conflictul din Siria şi alte crize din Orientul Mijlociu, cât şi despre chestiunea proliferării nucleare.

Trump a provocat temeri în rândul aliaţilor Washingtonului după ce la summitul NATO de săptămâna trecută a refuzat să excludă posibilitatea ca SUA să recunoască anexarea regiunii Crimeea de către Rusia. Uniunea Europeană, SUA şi o serie de alte ţări occidentale au impus sancţiuni la adresa Rusiei după anexarea în 2014 a regiunii Crimeea de la Ucraina.

Experţi intervievaţi de postul BBC News afirmă că faptul că întrevederea între cei doi lideri are loc este din perspectiva rusă o recunoaştere a faptului că Washingtonul consideră Moscova drept o mare putere şi un semnal major că eforturile internaţionale de a izola Rusia au eşuat.

Potrivit programului evenimentului, anunţat de Casa Albă, întrevederea între Trump şi Putin este programată să înceapă în jurul orei 13.20 şi va dura aproximativ o oră şi jumătate, fiind urmată de un prânz de lucru, informează portalul de ştiri Sputnik.

În jurul orei 16.50 este programată o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici