Tsunami în Indonezia: Peste 100 de morţi şi 500 de dispăruţi - FOTO

Cel puţin 108 persoane au murit şi peste 500 sunt declarate dispărute după cutremurul puternic urmat de un tsunami care a afectat luni insulele izolate ale Indoneziei, a anunţat un oficial pentru un post local de televiziune.

129 afișări
Imaginea articolului Tsunami în Indonezia: Peste 100 de morţi şi 500 de dispăruţi - FOTO

Tsunami în Indonezia: Peste 100 de morţi şi 500 de dispăruţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ultimul bilanţ provenind de la centrul de criză arată că 108 persoane au fost ucise şi alte 502 au fost declarate dispărute", a afirmat pentru MetroTV Hendri Dori Satoko, deputat din insulele Mentawai.

Valuri de trei metri înălţime au devastat aproximativ zece sate situate pe coasta arhipelagului Mentawai, în largul insulei Sumatra, una dintre zonele cele mai ameninţate de seisme în Indonezia.

Un grup de turişi australieni a declarat că a văzut "un perete de apă albă" care se îndrepta către vaporul lor, lăsându-le timp doar cât să se arunce în apă. "Am simţit un cutremur sub navă ... Câteva minute mai târziu, am auzit un muget. M-am gândit imediat la un tsunami şi am văzut peretele de apă albă îndreptându-se spre noi", a povestit Rick Hallet, reprezentantul unei agenţii de turism cu sediul în Indonezia.

Toţi pasagerii au supravieţuit, unii ajungând la ţărm agăţându-se de crengi în pofida întunericului.

Cutremurul, a cărui magnitudine a fost iniţial estimată la 7,5, s-a produs luni în regiunea Kepulauan Mentawai, la ora locală 21.42 (17.42, ora României), la o adâncime de 14,2 kilometri, a anunţat Observatorul Geologic american, USGS.

Pe insula Pagai din sud, una dintre cele mai afectate, valurile de trei metri au pătruns 600 de metri pe uscat, potrivit şefului centrului de criză al Ministerului Sănătăţii, Mudjiharto. "În satul Muntei, 80 la sută din construcţii au fost avariate de valuri şi numeroşi locuitori au fost daţi dispăruţi".

Printre dispăruţi figurează nouă australieni, aflaţi la bordul unui vapor de turism, Southern Cross, care se îndrepta către una dintre insule.

Insulele Mentawai atrag foarte puţini turişti, cu excepţia surferilor, în special australieni. Drumul este lung şi dificil, din Padang, un mare oraş portuar situat în vestul Sumatrei, ajungându-se aici doar cu vaporul.

"Vom trimite un vapor şi un avion pentru a participa la căutări", a anunţat Andrew Judge, directorul SurfAid International, o asociaţie umanitară australiană implicată în dezvoltarea Mentawai, insule sărace şi cu mod de viaţă extrem de tradiţional.

Coasta de vest a Sumatrei este considerată o regiune cu risc ridicat deoarece este situată într-o zonă de subducţie, unde plăcile tectonice indo-australiană şi eurasiatică se apropie cu viteza de cinci-şase centimetri pe an.

Segmentele acestei falii se lovesc unele de altele. La 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 a provocat un tsunami devastator soldat cu cel puţin 168.000 de victime în Indonezia şi alte zeci de mii în jurul Oceanului Indian.

În urmă cu peste un an, la 30 septembrie 2009, Padang a fost afectat de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 care a provocat moartea a 1.000 de persoane şi importante pagube materiale.

După valul seismic din 2004, comunitatea internaţională a investit aproximativ 60 de milioane de dolari pentru construirea unui sistem de alertă antitsunami în Oceanul Indian.

Indonezia va trebui să gestioneze, în zilele următoare, atât catastrofa de la Mentawai, cât şi erupţia vulcanului Merapi, unul dintre cei mai activi din lume, pe insula vecină, Java.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici