Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în ceea ce priveşte condiţiile unui nou împrumut de 5,5 miliarde de dolari pentru ajutorarea economiei ucrainene, anunţă FMI, citat de Bloomberg.

203 afișări
Imaginea articolului Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Împrumutul este pe o perioadă de trei ani, iar programul conţine reforme pe care Ucraina s-a angajat să le aplice. Acestea includ măsuri pentru consolidarea independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, a precizat într-un comunicat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, după o conversaţie telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

"Preşedintele şi cu mine am convenit că succesul economic al Ucrainei depinde în mod crucial de consolidarea statului de drept şi de sporirea integrităţii sistemului judiciar, precum şi de reducerea intereselor personale în economie", a explicat Kristalina Georgieva.

Ucraina vizase iniţial încheierea acordului în septembrie, însă discuţiile s-au prelungit pe fondul incertitudinilor cu privire la soarta celei mai mari instituţii bancare din ţară, Privatbank. Naţionalizarea băncii în 2016 este contestată de foştii proprietari.

Programul "îşi propune să stimuleze creşterea economică, să înlăture corupţia în mod activ şi să crească nivelul de trai", a precizat la rândul său şi preşedintele ucrainean Zelenskiy, într-un comunicat.
Acordul trebuie aprobat de către conducerea FMI şi consiliul executiv format din statele membre şi este condiţionat de acţiunile politice ale Kievului în direcţia aplicării reformelor. Noul acord cu FMI înlocuieşte un acord stand-by de 3,9 miliarde de dolari care expiră în ianuarie.

Preşedintele ucrainean Zelenskiy va purta luni, la Paris, primele discuţii oficiale cu preşedintele rus Vladimir Putin, în formatul Normandia, care include liderii Franţei şi ai Germaniei, pentru soluţionarea conflictului armat din estul Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
fmi,
împrumut

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici