Ucraina deţine fonduri suficiente pentru plata datoriilor, dar vrea suplimentarea rezervelor

Noul guvern al Ucrainei deţine suficiente fonduri pentru plata datoriilor, dar urmează să înceapă negocieri cu FMI pentru suplimentarea pe termen scurt a rezervelor valutare şi stabilizarea finanţelor ţării, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.

130 afișări
Imaginea articolului Ucraina deţine fonduri suficiente pentru plata datoriilor, dar vrea suplimentarea rezervelor

Ucraina deţine fonduri suficiente pentru plata datoriilor, dar vrea suplimentarea rezervelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ucraina este gata să îndeplinească toate condiţiile FMI, a spus Iaţeniuk, în timp ce guvernatorul băncii centrale, Stepan Kubiv, a precizat că delegaţia FMI va sosi la Kiev săptămâna viitoare, transmite Bloomberg.

Guvernul, confirmat joi în funcţie de Parlament după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, vrea să obţină un ajutor internaţional de până la 35 de miliarde de dolari, pentru următorii doi ani, pentru evitarea intrării în incapacitate de plată a ţării.

"Lucrăm la paşii necesari pentru primirea de ajutor internaţional. Am vorbit cu Trezoreria SUA, cu liderii UE. Sperăm la instrumente rapide de credit şi la obţinerea de fonduri valutare suplimentare", a spus premierul.

Grivna s-a apreciat vineri cu 7,5%, la 9,95 unităţi pentru un dolar, după ce joi a scăzut până la 11,31 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel de la introducerea monedei, în 1996, potrivit datelor Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor Ucrainei în dolari, cu maturitate în 2023, a scăzut cu 0,03 puncte procentuale, la un minim al ultimelor patru zile, de 9,59%.

Banca centrală a anunţat vineri că a limitat la 15.000 grivne (1.095 de euro) suma maximă care poate să fie retrasă zilnic de la băncile din ţară.

Guvernatorul băncii centrale a declarat miercuri că rezervele valutare ale Uncrainei sunt de circa 15 miliarde de dolari, în scădere de la 17,8 miliarde de dolari la sfârşitul lunii ianuarie.

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ucrainei la nivelul CCC, aflat cu opt trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii şi sub cel al Greciei şi Egiptului.

"Capacitatea Ucrainei de a obţine finanţare externă depinde în mare măsură de cât de rapid poate forma un guvern care să fie acceptat de populaţie şi să conceapă un program economic coerent", a arătat Fitch.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi că o delegaţie a Fondului va merge în curând în Ucraina pentru a face o evaluare independentă a situaţiei economice.

Statele Unite au oferit o garanţie de împrumut de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, iar ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat joi seara, la Washington, că ţările europene vor putea probabil să facă o ofertă de aceeaşi mărime.

Steinmeier urmează să discute vineri cu Lagarde programul de ajutor.

Iaţeniuk a declarat anterior în Parlamentul de la Kiev că regimul Ianukovici a transferat 70 de miliarde de dolari în conturi offshore, lăsând goală visteria ţării.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus să discute despre ajutorul financiar necesar Ucrainei cu reprezentanţii FMI şi ai G8. Săptămâna trecută, Rusia a suspendat aplicarea acordului de 15 miliarde de dolari convenit de Putin şi Ianukovici în decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici