UE aprobă planul operaţiunii de contracarare a traficului de imigranţi pe Marea Mediterană

Miniştrii de Externe şi cei ai Apărării din statele membre UE au aprobat, luni seară, planurile privind o nouă operaţiune pentru contracararea traficului de imigranţi pe Marea Mediterană.

266 afișări
Imaginea articolului UE aprobă planul operaţiunii de contracarare a traficului de imigranţi pe Marea Mediterană

UE aprobă planul operaţiunii de contracarare a traficului de imigranţi pe Marea Mediterană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obiectivul operaţiunii este destructurarea sistemului traficului de imigranţi pe Marea Mediterană", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, citată de BBC.

"Salutăm voinţa politică şi determinarea de a aproba această operaţiune în timp record", a precizat Mogherini.

Operaţiunea prevede mobilizarea de nave militare şi avioane de recunoaştere în sudul Mării Mediterane, în largul Libiei. Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania au anunţat disponibilitatea de a participa la operaţiunea "UE Navfor Med".

Aproximativ 51.000 de imigranţi au ajuns în Europa traversând Marea Mediterană anul acesta, dintre care 30.500 prin Italia. Circa 1.800 de imigranţi s-au înecat în încercarea de a ajunge în spaţiul Uniunii Europene.

Planul Uniunii Europene prevede inclusiv posibilitatea distrugerii ambarcaţiunilor imigranţilor înainte de a fi utilizate de reţelele de imigranţi. O astfel de misiune va avea nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate ONU.

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat planul Uniunii Europene, catalogându-l drept "nebunie totală".

Cartierul general al Misiunii "UE Navfor Med" va fi în baza militară Centocelle, situată la periferia Romei, iar operaţiunile vor fi comandate de amiralul italian Enrico Credendino.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici