UE ar putea aloca pentru criza imigraţiei fonduri structurale destinate statelor est-europene

Fonduri structurale destinate ţărilor central şi est-europene ar putea fi alocate măsurilor pentru gestionarea crizei imigranţilor extracomunitari, subiectul urmând să fie discutat cu ocazia reuniunii de vineri a miniştrilor Finanţelor din statele UE, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

3384 afișări
Imaginea articolului UE ar putea aloca pentru criza imigraţiei fonduri structurale destinate statelor est-europene

UE ar putea aloca pentru criza imigraţiei fonduri structurale destinate statelor est-europene (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Uniunea Europeană a acceptat recent să ofere asistenţă în valoare de trei miliarde de euro Turciei pentru măsuri destinate limitării numărului de clandestini care se îndreaptă spre spaţiul comunitar. După negocieri îndelungate, s-a stabilit ca o treime din cele trei miliarde de euro să provină din bugetul central european, iar restul de la statele membre.

Însă, în contextul în care afluxul de imigranţi nu pare să se diminueze şi pe fondul creşterii costurilor pentru crearea centrelor de înregistrare şi cazare, Uniunea Europeană analizează modalităţi de alocare a unor fonduri pentru asistenţă umanitară.

"Problema imigraţiei a fost catalogată ca fiind una de importanţă existenţială pentru Uniunea Europeană. În acest context, este logic să fie alocat un buget pe măsură unei probleme atât de importante", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, precizând că subiectul va fi dezbătut de miniştrii de Finanţe ai statelor UE vineri.

"Fondurile structurale ocupă o pondere mare a bugetului UE. Dacă imigraţia este o problemă de importanţă foarte mare pentru Uniunea Europeană, trebuie să vedem de unde luăm banii", a explicat un alt oficial european.

Nicio decizie definitivă nu este de aşteptat vineri, dar dezbaterile probabil vor fi tensionate, în contextul în care statele central şi est-europene membre UE sunt principalii beneficiari ai fondurilor structurale şi principalii adversari ai măsurilor în favoarea primirii refugiaţilor extracomunitari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici