UE prelungeşte restricţiile impuse liderilor transnistreni şi suspendă din nou aplicarea lor

Consiliul Uniunii Europene a decis luni să prelungească măsurile restrictive adoptate împotriva liderilor transnistreni pentru încă 12 luni, suspendând din nou aplicarea lor pentru şase luni, informează un comunicat al Consiliului.

44 afișări
Imaginea articolului UE prelungeşte restricţiile impuse liderilor transnistreni şi suspendă din nou aplicarea lor

UE prelungeşte restricţiile impuse liderilor transnistreni şi suspendă din nou aplicarea lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul a adoptat o decizie care prelungeşte cu 12 luni, până la 31 martie 2012, sancţiunile împotriva liderilor regiunii separatiste Transnistria a Republicii Moldova, dar care suspendă din nou aplicarea lor pentru şase luni, până la 30 septembrie 2011.

Această decizie a fost luată pentru a încuraja progresul privind soluţionarea politică a conflictului transnistrean, urmând să fie publicată în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Anterior, la 22 februarie 2010, Consiliul UE a decis extinderea măsurilor restrictive impuse unor oficiali din Transnistria pentru încă 12 luni, însă, pentru a încuraja înregistrarea de progrese, a suspendat aplicarea acestora până la sfârşitul lui septembrie 2010.

Până la sfârşitul lui septembrie 2010, Consiliul UE "va revizui suspendarea măsurilor restrictive şi lista de persoane care au interdicţie pentru obţinerea de vize, în cazul înregistrării de progrese, în special în domeniile menţionate". Consiliul ar putea decide oricând eliminarea sau reaplicarea restricţiilor de călătorie, menţiona atunci comunicatul Consiliului.

Guvernul Republicii Moldova a prezentat, la 17 decembrie 2009, diplomaţilor din Uniunea Europeană o iniţiativă privind suspendarea, pentru o perioadă de şase luni, a interdicţiei impuse unor lideri transnistreni de a călători în spaţiul UE, informa un comunicat al Executivului de la Chişinău la vremea respectivă.

Potrivit Guvernului moldovean, acest demers era strict condiţionat de cerinţa ca Tiraspolul să demonstreze progrese în soluţionarea unor probleme stringente, printre care şi cele ce au motivat sancţiunile aplicate de Consiliul UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici