Un elicopter al NATO s-a prăbuşit în Afganistan: 31 de membri ai forţelor speciale americane şi şapte militari afgani au murit - VIDEO

Un elicopter al Forţei NATO în Afganistan (ISAF) s-a prăbuşit în noaptea de vineri spre sâmbătă, în provincia centrală Wardak, a anunţat un purtător de cuvânt al autorităţilor provinciale.

1559 afișări
Imaginea articolului Un elicopter al NATO s-a prăbuşit în Afganistan: 31 de membri ai forţelor speciale americane şi şapte militari afgani au murit - VIDEO

Un elicopter al NATO s-a prăbuşit în Afganistan: 31 de membri ai forţelor speciale americane şi şapte militari afgani au murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Treizeci şi unu de membri ai forţelor speciale americane au murit în urma prăbuşirii elicopterului NATO în Afganistan, care a fost doborât de talibani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au anunţat autorităţile afgane, citate de AFP.

Acestea sunt cele mai importante pierderi într-un singur eveniment pentru coaliţia din Afganistan de la începutul intervenţiei străine şi debutul conflictului în 2001.

"Preşedintele republicii islamice Afganistan, Hamid Karzai, adresează condoleanţe după prăbuşirea unui elicopter al NATO şi moartea a 31 de membri ai forţelor speciale americane", precizează un comunicat al preşedinţiei afgane.

Şapte militari afgani - membri ai forţelor speciale afgane, potrivit Ministerului afgan al Apărării - au murit de asemenea în urma prăbuşirii, potrivit comunicatului preşedinţiei.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor din provincia afgană Wardak, unde s-a prăbuşit aparatul de zbor, a declarat că elicopterul american a fost doborât de insurgenţii talibani.

NATO a confirmat în cursul dimineţii că unul dintre elicopterele sale s-a prăbuşit, fără a oferi un bilanţ, naţionalitatea ocupanţilor sau localizarea exactă a prăbuşirii.

Insurgenţii talibani, contactaţi telefonic de AFP, au afirmat că au doborât elicopterul, dar ei revendică adesea acţiuni pentru care nu sunt responsabili.

Potrivit purtătorului de cuvânt al autorităţilor din Wardak (centrul Afganistanului), Shahidullah Shahid, elicopterul s-a prăbuşit în timpul unei operaţiuni nocturne comune cu forţele afgane.

"Elicopterul american care s-a prăbuşit noaptea trecută a fost doborât de talibani; el a fost atins de o rachetă lansată de talibani în timp ce decola", a precizat Shahid.

Aparatul era de tip Chinook, potrivit unei surse din cadrul NATO, un elicopter de transport militar capabil să transporte 44 de militari, pe lângă cei trei membri ai echipajului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici