Un fost agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin a recunoscut că a spionat pentru Rusia

  • David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, a pledat vinovat la opt acuzaţii în temeiul Legii privind secretele oficiale.
  • Procurorii susţin că acesta a oferit generalului-maior Serghei Chukhurov, ataşatul militar al Rusiei la Berlin, informaţii despre activităţile, identităţile, adresele şi numerele de telefon ale funcţionarilor publici britanici.
380 afișări
Imaginea articolului Un fost agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin a recunoscut că a spionat pentru Rusia

Smith a colectat, de asemenea, informaţii, unele dintre ele clasificate drept secrete, despre funcţionarea şi amenajarea ambasadei, despre care procurorii au spus că ar fi fost utile "unui inamic, şi anume statului rus".

Smith şi-a recunoscut vinovăţia în timpul unei audieri săptămâna trecută la Curtea Penală Centrală din Londra, dar pledoariile au fost acoperite de restricţii de informare până vineri, când procurorii au renunţat la o a noua acuzaţie pe care Smith o negase, conform AP.

Procurorii spun că Smith a fost motivat de o ură faţă de Marea Britanie şi faţă de ambasada acesteia, unde a lucrat timp de opt ani, şi că şi-a exprimat simpatia faţă de autorităţile ruse. Ei susţin că era supărat că ambasada arborase steagul curcubeu în sprijinul comunităţii LGBTQ+.

Avocatul lui Smith, Matthew Ryder, a declarat că clientul său a negat descrierea procurorilor cu privire la "motivul pentru care a făcut ceea ce a făcut şi la gravitatea acuzaţiilor". El a spus că Smith nu a avut "o intenţie negativă faţă de Regatul Unit".

Smith a fost arestat de poliţia germană la locuinţa sa din Potsdam, la sud-vest de Berlin, în august 2021 şi extrădat în Marea Britanie în aprilie.

El va fi condamnat la o dată ulterioară şi riscă o pedeapsă maximă de 14 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici