Un grup de deputaţi ruşi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru destrămarea URSS

Un grup de deputaţi ruşi a cerut joi deschiderea unei anchete penale împotriva fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, pentru dezmembrarea URSS, în 1991, şi responsabilitatea care îi revine în urma acelor evenimente în actuala criză din Ucraina.

772 afișări
Imaginea articolului Un grup de deputaţi ruşi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru destrămarea URSS

Mihail Gorbaciov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Toţi morţii de la Kiev vor fi pe conştiinţa celor care se aflau la Kremlin în 1991 şi care au susţinut destrămarea acestei mari ţări", a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei deputatul naţionalist Mihail Degtiarev, făcând referire la cele aproximativ o sută de persoane ucise în reprimarea protestelor care au condus la demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie.

Mihail Degtiarev a semnat solicitarea trimisă în acest sens justiţiei împreună cu alţi doi deputaţi ai partidului pro-Kremlin Rusia Unită şi alţi doi reprezentanţi în Parlament ai Partidului Comunist.

Mihail Gorbaciov, în vârstă de 84 de ani, "este un bătrânel, nimeni nu-l va trimite în spatele gratiilor, dar fără acest proces nu vom putea progresa nici ca ţară şi nici ca naţiune", a adăugat deputatul.

În replică, Mihail Gorbaciov a atribuit responsabilitatea pentru destrămarea URSS deputaţilor din Parlamentul sovietic care au aprobat dezintegrarea Uniunii Sovietice, pronunţată contrar opiniei sale, de către Boris Elţîn, preşedintele rus, şi omologii săi aflaţi în acel moment la conducere în Ucraina şi Belarus.

"Nu este nevoie de nicio anchetă: Duma (Camera inferioară a Parlamentului rus), care a votat (pentru această decizie) trebuie să urce în vagoanele trenului cu destinaţia Magadan", regiune din Extremul Orient, cunoscută pentru lagărele Gulagului sovietic, a afirmat, ironic, Gorbaciov, într-o declaraţie pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici