Un incendiu de proporţii ameninţă oraşul Colorado Springs din vestul SUA. 36.000 de persoane au fost evacuate

Incendiul de proporţii care face ravagii în zona oraşului Colorado Springs, în vestul statelor Unite, a pătruns în localitate, antrenând evacuarea a 36.000 de oameni şi distrugând clădiri, au anunţat autorităţile miercuri.

459 afișări
Imaginea articolului Un incendiu de proporţii ameninţă oraşul Colorado Springs din vestul SUA. 36.000 de persoane au fost evacuate

Un incendiu de proporţii ameninţă oraşul Colorado Springs din vestul SUA. 36.000 de persoane au fost evacuate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Este o furtună de foc de proporţii epice", a rezumat situaţia Richard Brown, şeful pompierilor din oraş, citat de cotidianul local Denver Post.

Colorado Springs, al doilea cel mai important oraş din Colorado, se află la aproximativ 100 de kilometri sud-est de Denver, capitala statului. Miercuri, oraşul era învăluit într-un nor gros de fum, în timp de flăcări înalte de câţiva metri cuprindeau cartierele de locuinţe. Nu era înregistrată nicio victimă.

Aproximativ 36.000 de persoane au fost evacuate, a precizat pentru CNN guvernatorul John Hickenlooper.

El a precizat că încă nu se ştie care sunt cauzele acestui incendiu, numit "Waldo Canyon Fire", care a izbucnit sâmbătă. "Avem unele indicii potrivit cărora ar putea fi vorba despre un incendiu criminal, dar unii apreciază că ar putea fi vorba despre un fulger".

FBI "cooperează îndeaproape cu autorităţile locale pentru a stabili dacă incendiile sunt rezultatul unei activităţi criminale", dar nu a deschis o anchetă, pentru moment, a precizat pentru AFP Dave Joly, purtător de cuvânt al poliţiei federale.

În timp ce în regiune se înregistrau rafale de vânt puternice din direcţia opusă, care fac imprevizibilă înaintarea flăcărilor, pe autostrăzi s-au format coloane de maşini care se refugiau din faţa sinistrului.

"Vântul suflă, în general, într-o singură direcţie. Nu am văzut niciodată o avansare ca aceasta", a declarat într-o conferinţă de presă Rich Harvey, comandantul operaţiunilor.

Incendiul "se comportă într-un mod total imprevizibil", a subliniat el, precizând că rafalele de vânt atingeau şi viteze de 100 de kilometri pe oră.

Harvey nu a fost în măsură să aprecieze care este numărul clădirilor incendiate. Potrivit autorităţilor, zonele atinse de sinistru sunt în continuare prea periculoase pentru a le permite accesul în vederea evaluării pagubelor.

Preşedintele Barack Obama a anunţat că urmează să efectueze o vizită în Colorado vineri, pentru a constata pagubele. Într-o convorbire la telefon cu guvernatorul statului, Obama a precizat că statul federal "va continua să furnizeze resursele necesare pentru susţinerea şi asistarea autorităţilor locale din Colorado şi a altor state din vestul ţării afectate de incendii".

Incendiul s-a extins în noaptea de marţi spre miercuri şi a cuprins peste 6.000 de hectare de vegetaţie.

Între instalaţiile ameninţate se află Şcoala de Formare a Forţelor Aeriene, unde au fost evacuate două cartiere de locuinţe.

Pompierii din Colorado luptă împotriva mai multor incendii, dar mai ales împotriva incendiului numit "High Park Fire", în zona oraşului Fort Collins, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Denver, care a distrus deja peste 35.000 de hectare de vegetaţie.

Din cauza temperaturilor ridicate şi secetei, în total aproximativ 40 de incendii afectează, în grade diferite, vestul Statelor Unite. Cele mai importante incendii se înregistrează în statele Colorado, Utah, Montana, New Mexic şi Alaska.

Jumătate dintre resursele federale dedicate luptei împotriva incendiilor sunt mobilizate, în prezent, în Colorado, potrivit Casei Albe. În total, peste 8.400 de persoane, 578 de autospeciale şi 79 de elicoptere luptă, în prezent, împotriva incendiilor din vestul Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici