Unii lideri din Partidul Republican se disociază de Donald Trump

Unii lideri ai Partidului Republican din SUA par să se disocieze de fostul preşedinte Donald Trump, în contextul în care Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor a recomandat inculparea acestuia pentru violenţele produse la Capitoliu în ianuarie 2021, informează publicaţia The Hill.

832 afișări
Imaginea articolului Unii lideri din Partidul Republican se disociază de Donald Trump

Sursa foto: Profimedia

Donald Trump a respins vehement concluziile Comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanţilor. "Aceşti oameni nu înţeleg că atunci când mă vizează pe mine, mi se alătură oamenii care iubesc libertatea. Această situaţie mă întăreşte. Ceea ce nu mă omoară mă face mai puternic", a afirmat Trump, pe platforma Truth Social. Fostul preşedinte a amintit că el a fost deja achitat de Congres la începutul anului 2021. "Acuzaţiile false formulate de Comisia deloc selectă şi partizană au fost formulate deja şi judecate în forma celei de-a doua farse a demiterii. Am câştigat convingător", a subliniat Trump.

Însă unii lideri ai Partidului Republican s-au distanţat de Trump, în contextul noilor acuzaţii. Mai mulţi senatori apropiaţi de Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat, au admis că au fost intervievaţi martori "credibili" de către Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor. Unii politicieni republicani au subliniat că dosarul va trebui gestionat acum de procurorul general Merrick Garland sau de procurorul special Jack Smith. "Întreaga naţiune ştie cine a fost responsabil" pentru evenimentele din 6 ianuarie 2021, a afirmat Mitch McConnell, citat de publicaţia The Hill.

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care investighează violenţele comise la Capitoliu în ianuarie 2021 a recomandat, luni, Departamentului Justiţiei din SUA să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Donald Trump pentru patru presupuse infracţiuni. Membrii Comisiei speciale au constatat în unanimitate că Donald Trump a comis infracţiuni în eforturile de blocare a validării rezultatului scrutinului prezidenţial din noiembrie 2020. Comisia îl acuză pe Trump de obstrucţionarea unei proceduri oficiale, conspiraţie pentru comiterea de fraude contra Statelor Unite ale Americii, conspiraţie de a face declaraţii false şi instigare la insurecţie. "Comisia a depistat dovezi semnificative că preşedintele Trump a intenţionat să perturbe transferul paşnic al puterii în virtutea Constituţiei", a declarat congresmanul democrat Jamie Raskin.

Eventuala decizie de inculpare a lui Donald Trump va fi luată de către Departamentul Justiţiei. Trump a refuzat să fie audiat în Camera Reprezentanţilor, contestând rolul Comisiei speciale de anchetă. Trump a anunţat că se va înscrie în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.

Casa Albă a evitat să comenteze decizia Comisiei speciale în cazul lui Trump, dar a salutat activitatea acesteia

Preşedinţia Statelor Unite a evitat să comenteze decizia Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor, care a recomandat inculparea fostului preşedinte Donald Trump, dar a salutat activitatea organismului parlamentar special. "Comisia specială a avut o activitate bipartizană importantă, în efortul de a afla tot ce s-a întâmplat în acea zi, pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla", a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei de la Washington, evitând să comenteze concluziile investigaţiei. "Noi am fost foarte clari de la început că ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021 a fost cel mai grav atac asupra democraţiei de după Războiul Civil, iar preşedintele a fost foarte clar că democraţia noastră continuă să fie ameninţată. Trebuie să contribuim cu toţii la apărarea democraţiei", a subliniat Karine Jean-Pierre.

Secretarul Justiţiei din Statele Unite, Merrick Garland, care este şi procuror general, a anunţat în noiembrie numirea lui Jack Smith în funcţia de procuror special pentru gestionarea a două investigaţii care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump. Procurorul special Jack Smith se va ocupa de ancheta privind deţinerea în reşedinţa personală a unor documente prezidenţiale confidenţiale. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida), dar acesta susţine că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte. Cealaltă investigaţie care va fi coordonată de procurorul special se referă la violenţele comise la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 de simpatizanţii lui Trump şi la eforturile fostului preşedinte de blocare a validării rezultatului scrutinului prezidenţial din 2020, câştigat de Joseph Biden.

Trump l-a catalogat drept "atacator politic" pe procurorul special Jack Smith, afirmând că este o persoană "compromisă" şi reluând în mai multe rânduri acuzaţiile privind presupuse fraude electorale comise în 2020.

Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru instigare la insurecţie, în cazul violenţelor produse la Capitoliu, dar a fost achitat de Senat în februarie 2021. Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie 2021 în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine. Peste 900 de persoane au fost inculpate în cadrul investigaţiilor privind aceste proteste violente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici