Uniunea Europeană încearcă din răsputeri să confişte activele ruseşti. Sunt 300 de miliarde de dolari în joc

  • Comisia Europeană analizează opţiunile legale pentru a confisca activele ruseşti de stat şi private ca modalitate de a plăti pentru reconstrucţia Ucrainei, potrivit unui document consultat de POLITICO.
  • Scopul ar fi "identificarea modalităţilor de consolidare a urmăririi, identificării, îngheţării şi gestionării activelor ca măsuri preliminare pentru o potenţială confiscare", potrivit documentului.
2561 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană încearcă din răsputeri să confişte activele ruseşti. Sunt 300 de miliarde de dolari în joc

Recompensa potenţială a confiscării ar consta în aproape 300 de miliarde de dolari de active îngheţate ale băncii centrale ruseşti, precum şi în activele şi veniturile persoanelor şi entităţilor aflate pe lista de sancţiuni a UE. Ideea a fost lansată încă din luna mai şi este susţinută de Kiev, precum şi de Polonia, ţările baltice şi Slovacia. În octombrie, liderii UE au însărcinat Comisia să analizeze opţiunile legale pentru a confisca activele ruseşti îngheţate în prezent în temeiul sancţiunilor.

Dar problema este că, în prezent, nu există niciun mecanism legal pentru a confisca activele ruseşti, după cum a subliniat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în luna mai. Acesta ar trebui să fie creat.

"Ar putea exista o cale pentru UE de a confisca în mod valabil activele îngheţate în conformitate cu dreptul internaţional, dar este probabil o cale îngustă, lungă şi netestată", a declarat Jan Dunin-Wasowicz, avocat la Hughes Hubbard & Reed, pentru POLITICO.

Acest lucru nu descurajează Comisia să analizeze această problemă.

În ceea ce priveşte bunurile private aparţinând persoanelor sau entităţilor sancţionate, Bruxelles-ul pregăteşte propuneri pentru a transforma evitarea sancţiunilor într-o infracţiune la nivelul UE, un pas care ar facilita confiscarea acestora - dar numai în cazul unei condamnări penale. Chiar şi în acest caz, UE ar trebui să argumenteze fiecare caz în instanţă, fiind probabil nevoită să pledeze timp de ani de zile.

Aceasta deoarece multe dintre aceste active ar fi considerate investiţii străine, care se bucură de protecţie împotriva exproprierii fără despăgubiri şi de dreptul la un tratament corect şi echitabil în temeiul tratatelor internaţionale încheiate de Rusia cu numeroase ţări din UE.

Autoritatea care confiscă ar trebui, de asemenea, să stabilească o legătură clară între proprietarul proprietăţii şi conflictul din Ucraina.

"Pentru a asigura proporţionalitatea, ar trebui să se analizeze cine sunt proprietarii, ce au făcut, etc.", a declarat Stephan Schill, profesor de drept internaţional şi economic şi guvernanţă la Universitatea din Amsterdam.

În ceea ce priveşte rezervele valutare îngheţate ale băncii centrale, executivul UE scrie în document că "acestea sunt în general considerate a fi acoperite de imunitate", cu o notă de subsol care indică o convenţie a ONU privind imunităţile jurisdicţionale ale statelor străine şi ale proprietăţii lor, care nu este însă încă în vigoare.

"Din perspectiva dreptului internaţional, este destul de clar că, fără acordul Rusiei, nu poţi folosi activele băncii centrale ruseşti", a spus Schill.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici