Urme de explozibil, descoperite pe epava avionului polonez prăbuşit la Smolensk: TNT şi nitroglicerină pe 30 de scaune

Urme de explozibil au fost descoperite recent de experţii polonezi pe epava avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit în aprilie 2010 la Smolensk, în Rusia, a afirmat marţi cotidianul conservator Rzeczpospolita.

2904 afișări
Imaginea articolului Urme de explozibil, descoperite pe epava avionului polonez prăbuşit la Smolensk: TNT şi nitroglicerină pe 30 de scaune

Urme de explozibil, descoperite pe epava avionului polonez prăbuşit la Smolensk: TNT şi nitroglicerină pe 30 de scaune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Testele au confirmat prezenţa unor urme de TNT şi nitroglicerină pe 30 de scaune. Aceste substanţe au fost descoperite la joncţiunea dintre carlingă şi o aripă", a afirmat cotidianul polonez.

Potrivit unei ipoteze a experţilor citaţi de Rzeczpospolita, aceste urme de explozibil ar putea proveni de la obuze neexplodate prezente în număr mare în regiunea Smolensk (vestul Rusiei), care a fost teatrul unor lupte crâncene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Contactat marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului militar polonez care supraveghează ancheta privind catastrofa de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat orice comentariu. El a anunţat că Parchetul se va pronunţa în legătură cu aceste descoperiri în jurul prânzului.

Teste efectuate imediat după catastrofă de experţii ruşi şi polonezi au exclus prezenţa unor materiale explozibile pe rămăşiţele aparatului.

"Trebuie să aflăm înainte de toate concluziile Parchetului, interpretările sale, să ştim care este sursa eventuală a acestor substanţe, descoperite conform cotidianului. Toate celelalte vor depinde de aceasta", a declarat marţi dimineaţă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul public de televiziune TVP.

Avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bordul său. Teoriile conspiraţioniste privind acest accident circulă în continuare în Polonia.

Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiţerilor polonezi prizonieri ai Armatei Roşii de către poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici