US Navy vrea să consolideze verificările în domeniul securităţii după atacul de la Washington

US Navy (Marina americană) a anunţat luni că va consolida verificările asupra trecutului angajaţilor săi, după ce o inspecţie a relevat lacune în acest domeniu în cazul fostului rezervist care a omorât 12 persoane la Washington săptămâna trecută.

226 afișări
Imaginea articolului US Navy vrea să consolideze verificările în domeniul securităţii după atacul de la Washington

Aaron Alexis, autorul atacului din Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile au recunoscut că autorul atacului comis într-o clădire aparţinând Marinei, Aaron Alexis, a ascuns că a fost arestat şi avea multe datorii atunci când s-a prezentat în vederea unei verificări în domeniul securităţii, înainte să intre în Marină ca rezervist în 2007. El a obţinut abilitarea fără probleme.

O verificare a trecutului acestui tânăr, efectuată de către o agenţie guvernamentală, nu a menţionat că Alexis ar fi tras focuri de armă în pneurile maşinii unei persoane cu care a avut o altercaţie pentru un loc de parcare la Seattle.

Biroul Personalului şi Gestiunii a anunţat Marina că Alexis doar a "dezumflat" pneurile maşinii altei persoane, în urma unei dispute, în 2004, cu privire la un loc de parcare.

US Navy nu a ştiut despre faptul că a deschis focul în 2004, deşi incidentul armat era detaliat într-un raport al Poliţiei din Seattle, potrivit autorităţilor.

Secretarul pentru Marină Ray Mabus i-a recomandat secretarului Apărării Chuck Hagel să acţioneze astfel încât "orice document disponibil de la poliţie" să poată fi examinat în cadrul următoarelor verificări în vederea abilitării în domeniul securităţii, potrivit unei note comunicate presei.

Mabus recomandă totodată o îmbunătăţire a evaluării, prin alocarea de personal suplimentar calificat în vederea efectuării acestei sarcini.

Aaron Alexis, în vârstă de 34 de ani, a fost ucis prin împuşcare într-o clădire aparţinând Marinei, pe 16 septembrie, în centrul Washingtonului. El a părăsit Marina în 2011 şi lucra, pentru o societate, la un proiect în contul gigantului Hewlett-Packard.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici