Val de indignare în Franţa după refuzul unei primării de a permite înhumarea unui bebeluş rom

Refuzul unui oraş de la periferia Parisului de a autoriza înhumarea unui bebeluş rom în cimitirul său a generat un val de indignare în Franţa, care l-a constrâns pe primar să îşi ceară scuze negând că ar fi la originea acestei decizii.

1167 afișări
Imaginea articolului Val de indignare în Franţa după refuzul unei primării de a permite înhumarea unui bebeluş rom

Val de indignare în Franţa după refuzul unei primării de a permite înhumarea unui bebeluş rom (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Să refuzi un mormânt unui copil din cauza originilor sale (este) o injurie la adresa memoriei sale, o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franţa", a denunţat premierul socialist Manuel Valls, duminică, pe Twitter.

"Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanţă acestui caz", a declarat primarul din Champlan, Christian Leclerc.

"Sunt copleşit de tot ce am auzit (...) Voi trimite un mesaj de condoleanţe şi compasiune familiei", a adăugat el.

În declaraţiile pentru cotidianul Le Parisien, Leclerc a invocat numărul "mic de locuri disponibile" pentru a explica refuzul municipalităţii de a-şi deschide cimitirul pentru micuţa Maria Francesca, decedată în a doua zi de Crăciun.

"Se acordă prioritate celor care îşi plătesc impozitele locale", a adăugat el. Aceste declaraţii, afirmă el, au fost însă interpretate greşit de cotidian.

Născută la 14 octombrie, Maria Francesca, ai cărei părinţi locuiau într-o tabără de romi din comuna Champlan, a decedat din cauza sindromului de moarte subită a sugarului în noaptea de 25 spre 26 decembrie într-un spital din regiune, la Corbeil-Essonnes.

La solicitarea părinţilor, o firmă de pompe funebre din Corbeil a contactat primăria din Champlan pentru a obţine permis de înhumare, dar aceasta a refuzat fără explicaţii, potrivit mai multor surse contactate de AFP.

În Franţa, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizaţie de înhumare primarului localităţii în care se află cimitirul ales. Înhumarea poate avea loc în localitatea de reşedinţă, în cea unde a survenit decesul sau acolo unde se află un cavou al familiei.

Primarul din Champlan a invocat duminică o "eroare de înţelegere în lanţul de decizie" din cadrul serviciilor sale: "persoana" care se ocupa de dosar "nu era obişnuită", "şi-a prins urechile în diferite documente".

"Exista posibilitatea de alegere între Corbeil şi Champlan (pentru înhumare). Am spus OK miercuri dimineaţă pentru unul sau altul dintre scenarii. Am un SMS care atestă acest lucru", a asigurat Christian Leclerc, subliniind că la momentul respectiv era în concendiu.

Micuţa Maria Francesca va fi în cele din urmă înhumată luni într-o localitate vecină, Wissous. "Din considerente umanitare, nu puteam lăsa situaţia ca atare", a declarat sâmbătă primarul din Wissou, Richard Trinquier, membru UMP, partidul de dreapta al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Cazul a generat o emoţie enormă în rândul asociaţiilor antirasiste, de apărare a drepturilor omului sau de susţinere a comunităţii rome, formate din aproximativ 20.000 de persoane în Franţa.

Considerând că este vorba despre "rasism", preşedintele Ligii împotriva rasismului şi antisemitismului, Alain Jakubowicz, a declarat că ia în considerare o procedură judiciară.

Avocatul poporului, fostul ministru Jacques Toubon, s-a declarat "bulversat" şi a declarat că "probabil va reacţiona", problema "discriminării în faţa morţii" făcând parte, potrivit lui, din prerogativele instituţiei sale.

Cu o zi înainte, numeroşi aleşi şi-au exprimat "ruşinea" şi secretarul de stat pentru Familie, Laurence Rossignol, a afirmat pe Twitter că familia romă a fost "umilită în mod inuman" refuzându-i-se un "mormânt".

Potrivit unei asociaţii care îi urmăreşte, părinţii bebeluşului, care au refuzat să comenteze, au amândoi aproximativ 35 de ani. Aflaţi în Franţa de cel puţin opt ani, ei au doi băieţi în vârstă de cinci şi, respectiv, nouă ani, şcolarizaţi la Champlan, iar mama a pierdut deja doi băieţi de vârste fragede în România.

Familia trăieşte la intrarea în localitate, într-o tabără fără apă sau electricitate, înconjurată de drumuri rapide sau câmpuri, în apropiere de aeroportul parizian Orly.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici