Venezuela dă vina pe telenovele pentru rata crescută a criminalităţii din ţară

Preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro a acuzat posturile de televiziune, care transmit telenovele, pentru creşterea ratei criminalităţii din această ţară, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii televiziunilor terestre şi prin cablu, care a avut loc luni, la palatul Miraflores.

344 afișări
Imaginea articolului Venezuela dă vina pe telenovele pentru rata crescută a criminalităţii din ţară

Venezuela dă vina pe telenovele pentru rata crescută a criminalităţii din ţară (Imagine: Mediafax Foto)

Nicolas Maduro, care a câştigat alegerile prezidenţiale în aprilie 2013, succedându-i mentorului său, Hugo Chavez, a declarat că este decis să schimbe ceea ce numeşte o cultură a violenţei, promovată în presă, acuzând posturile de televiziune, în special cele care transmit telenovele, de prezentarea într-o lumină fascinantă a armelor, drogurilor şi gangsterilor.

"Acestea transmit valori negative ale morţii, drogurilor, armelor, violenţei şi trădării, precum şi toate defectele pe care le poate avea o fiinţă umană", a precizat Maduro.

În ultimii ani, Guvernul a lansat aproximativ 20 de campanii pentru sporirea măsurilor de securitate, însă rata criminalităţii a continuat să crească. Potrivit statisticilor oficiale, criminalitatea a crescut cu 105% de când Hugo Chavez, decedat în martie 2013, a ajuns la putere cu 15 ani în urmă.

Astfel, a fost creată o nouă forţă a poliţiei naţionale, iar Guvernul, de orientare socialistă, a luat în vizor produsele care promovează această cultură a violenţei. Cu cinci ani în urmă, Hugo Chavez a interzis fabricarea, importarea şi distribuirea jocurilor video şi a jucăriilor violente.

Rata oficială a criminalităţii din Venezuela, în 2013, a fost de 39 de omoruri la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, organizaţiile non-guvernamentale locale estimează că este vorba despre o cifră de două ori mai mare.

Pe 6 ianuarie, Monica Spear, deţinătoarea titlului de Miss Venezuela 2004, şi soţul ei, Thomas Henry Berry, au fost împuşcaţi mortal, în maşina lor, de o bandă de hoţi înarmaţi, care au rănit-o şi pe fiica acestora în vârstă de cinci ani - fapt ce a determinat o şedinţă de urgenţă a politicienilor, în timpul căreia Nicolas Maduro s-a întâlnit cu fostul său rival în alegeri, membrul opoziţiei Henrique Capriles, pentru prima oară de la confruntarea lor electorală din aprilie.

Criticii au afirmat, însă, că planurile Guvernului de a stopa criminalitatea prin acest gen de măsuri nu afectează cauzele fenomenului - din care fac parte legile prea blânde, sistemul judiciar corupt şi complicitatea poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici