VIDEO Autorităţile italiene au ignorat avertizări în privinţa unei nave cu imigranţi în pericol, accidentul fiind considerat una dintre cele mai mari tragedii ale crizei refugiaţilor

Autorităţile italiene au ignorat în 2013 apeluri telefonice ale unor refugiaţi sirieni ce se aflau la bordul unei nave în pericol de a se scufunda, refuzând să intervină vreme de câteva ore, potrivit unei înregistrări audio făcută publică de revista italiană Espresso, citată de Washington Post.

29348 afișări
Imaginea articolului VIDEO Autorităţile italiene au ignorat avertizări în privinţa unei nave cu imigranţi în pericol, accidentul fiind considerat una dintre cele mai mari tragedii ale crizei refugiaţilor

Autorităţile italiene au ignorat avertizări în privinţa unei nave cu imigranţi în pericol

Cu aproape patru ani în urmă, 268 de refugiaţi sirieni, inclusiv 60 de copii, şi-au pierdut viaţa în urma scufundării unui vas la aproximativ 100 de kilometri de Lampedusa, o mică insula italiană aflată între Sicilia şi Tunisia.

Accidentul a fost considerat una dintre cele mai mari tragedii ale crizei refugiaţilor din Europa. O înregistrare audio făcută publică sugerează că autorităţile italiene i-au lăsat pe refugiaţii sirieni să se înece în pofida faptului că fuseseră avertizaţi cu câteva ore în urmă despre pericolul în care se afla nava.

În seara de 10 octombrie 2013, un vas ce avea la bord 480 de persoane a părăsit oraşul portuar din nord-vestul Libiei, îndreptându-se spre Lampedusa.

Majoritatea pasgerilor erau sirieni care îşi părăsiseră ţara pentru a ajunge în Libia în momentul izbucnirii conflictului în 2011.

Conform revistei italiene Espresso, citate de Washington Post, refugiaţii au alertat prin telefon autorităţile italiene despre pericolul scufundării navei, cu cinci ore înainte ca ambarcaţiunea să se scufunde.

Revista italiană a făcut publice cinci înregistrări ale unor conversaţii telefonice diferite din ziua incidentului.

Deşi ambarcaţiunea era mai aproape de teritoriul Italiei, aceasta se situa într-o zonă a apelor internaţionale unde Malta are responsabilitatea efecturării misiunilor de cercetare şi salvare în baza acordurilor europene. Vasul militar italian se afla însă la aproximativ 40 km depărtare de vasul ce se scufunda, iar cea mai apropiată navă malteză era la 130 km depărtare. Sub jurisdicţia legislaţiei maritime, nava cea mai apropiată era obligată să salveze persoanele aflate în pericol.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici