VIDEO Trump închide graniţele SUA pentru cetăţenii din 7 state musulmane şi suspendă programul pentru refugiaţi. Sirienii au interdicţie pe termen nelimitat

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare, relatează BBC.

19093 afișări
Imaginea articolului VIDEO Trump închide graniţele SUA pentru cetăţenii din 7 state musulmane şi suspendă programul pentru refugiaţi. Sirienii au interdicţie pe termen nelimitat

VIDEO Trump închide graniţele SUA pentru cetăţenii din 7 state musulmane şi suspendă programul pentru refugiaţi. Sirienii au interdicţie pe termen nelimitat

De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni. 

Preşedintele american a explicat că oprirea temporară a programului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guvernamentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict.

"Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici", a mai declarat liderul de la Casa Albă.

"Voi căuta să implementez un program de examinare extremă pentru a nu permite intrarea în ţară a teroriştilor islamişti radicali”, a declarat Donald Trump, la ceremonia de învestire în funcţie a noului secretar al Apărării, James Mattis. Şeful de la Casa Albă a semnat ordinul executiv la Pentagon, după ceremonia de depunere a jurământului. 

"Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare", a declarat Trump.

"Am stabilit noi măsuri de verificare pentru a menţine teroriştii islamici radicali în afara Statelor Unite. Vor fi admişi doar aceia care vor sprijini ţara şi care iubesc cu adevărat poporul american", a subliniat Donald Trump. 

Printre măsurile luate de Trump se numără: 

  • Suspendarea programului SUA de admitere de refugiaţi timp de 120 de zile.
  • O interdicţie privind refugiaţii din Siria până când vor fi făcute "schimbări semnificative".
  • O interdicţie de 90 de zile la intrările din Irak, Siria, şi "zone de interes" - care include Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.
  • Se va acorda prioritate cererilor de refugiaţi viitoare legate de persecuţia religioasă - dar numai în cazul în care persoana face parte dintr-o religie minoritară în ţara de origine.
  • Un plafon de 50.000 de refugiaţi în 2017 - mai puţin de jumătate din limita superioară stabilită de Barack Obama.

Cu toate acestea, o menţiune de a crea "zone sigure" în Siria, prevăzută într-un proiect anterior, a fost eliminată din ordinul final. 

Ordinul executiv semnat de Trump mai prevede ca toate programele de imigrare să includă întrebări pentru a "evalua probabilitatea solicitantului de a deveni un membru ce contribuie în mod pozitiv al societăţii."

De altfel, comentează BBC, într-un interviu televizat difuzat vineri de CBN News, Trump a specificat că azilanţii creştini care sunt victime ale persecuţiei religioase ar trebuie să primească prioritate în cadrul programului de primire a refugiaţilor.

"Îi vom ajuta. Au fost trataţi oribil", a spus Trump.

Alte măsuri includ o revizuire amplă a informaţiilor solicitate din toate ţările pentru a aproba o viză; o trecere în revistă a regimurilor de vize între naţiuni pentru a se asigura că sunt "cu adevărat reciproce" pentru cetăţenii americani; şi suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).

Statele Unite ar putea însă să primească în continuare refugiaţi în funcţie de caz şi în timpul suspendării programului, iar autorităţile vor continua să proceseze cererile de azil depuse de persoanele care se declară victime al persecuţiei religioase.

Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice (CAIR) a anunţat că va contesta în justiţie constituţionalitatea ordinului executiv.

În anul bugetar precedent, Statele Unite au preluat peste 84.000 de refugiaţi, inclusiv peste aproximativ 12.500 de sirieni. În conformitate cu noul ordin executiv, în acest an, preşedintele plănuieşte să reducă numărul refugiaţilor primiţi la 50.000

Programul de primire şi instalare a refugiaţilor a mai fost suspendat o singură dată, imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici