Viktor Orban, pregătit să scadă cu forţa preţurile la electricitate, gaz şi căldură

Premierul conservator Viktor Orban a declarat vineri pentru postul naţional de radio MR1 că intenţionează să continue politica de scădere a preţurilor la electricitate, gaz şi căldură "cu forţa", dacă va fi necesar, referindu-se la protestele unor furnizori.

869 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban, pregătit să scadă cu forţa preţurile la electricitate, gaz şi căldură

Viktor Orban anunţă că este pregătit să scadă "cu forţa" preţurile la electricitate, gaz şi căldură

"Dacă o cooperare nu este posibilă între Guvern şi furnizori, Cabinetul va continua cu forţa scăderea preţurilor pentru serviciile publice, cu scopul de a le coborî sub nivelul mediu european", a declarat Orban.

Furnizorii din Ungaria sunt filiale ale grupurilor internaţionale RWE şi EnBW (Germania) sau ENI (Italia).

Guvernul a decis să reducă preţurile la electricitate, gaz şi căldură cu 10% pentru locuinţe, începând de la 1 ianuarie 2013, lovind astfel în furnizori.

Potrivit lui Orban, furnizorii s-au "aliat împotriva familiilor ungare, de la care obţin profituri". El îi acuză că au obţinut "profituri de sute de miliarde (de forinţi), pe care le-au repatriat".

Companiile vizate, afectate deja de impozitele şi taxele impuse de Guvern, au decis să reacţioneze. Mai mulţi furnizori de gaz îşi cer drepturile în justiţie. Furnizorul Tigaz, filială ENI (50,36%) şi RWE (44,17%), a avut deja câştig de cauză.

Tribunalul din Budapesta a apreciat că Guvernul nu a ţinut cont de creşterea unor cheltuieli ale prestatorilor de servicii legate de multiple impozite suplimentare pe care aceştia sunt nevoiţi să le achite.

Guvernul a iniţiat, în paralel, o campanie ce urmăreşte să strângă semnături de la populaţie în favoarea scăderii preţurilor la energie.

"Semnăturile vor avea forţa unei consultări populare, deoarece marii furnizori internaţionali au prieteni puternici, cărora Guvernul maghiar nu poate să le facă faţă singur", a subliniat Orban.

În plus, Ministerul Dezvoltării a depus un proiect de lege privind crearea unei autorităţi de supraveghere, Oficiul ungar pentru energie şi reglementarea serviciilor publice, care va avea dreptul de a lua decizii prin decrete. Aceste decizii vor putea fi eventual contestate doar la Curtea Constituţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici