VIOLENŢE la Varşovia între poliţie şi extremişti de dreapta la un marş antimigrare de ziua naţională - VIDEO

Zeci de mii de activişti de extremă dreapta au defilat miercuri cu steaguri poloneze prin Varşovia, într-un marş antimigrare de Ziua Independenţei, iar violenţe au izbucnit între manifestanţi şi poliţie, spre deosebire de manifestaţiile paşnice din restul ţării, relatează Euronews.

487 afișări
Imaginea articolului VIOLENŢE la Varşovia între poliţie şi extremişti de dreapta la un marş antimigrare de ziua naţională - VIDEO

VIOLENŢE la Varşovia între poliţie şi extremişti de dreapta la un marş antimigrare de ziua naţională - VIDEO

Mitingul a început în capitala poloneză şi a continuat cu un marş către stadionul naţional, unde o serie de vorbitori s-au adresat mulţimii exprimându-şi opoziţia faţă de primirea de migranţi în ţară.

Protestatarii scandau sloganul "Polonia polonezilor", în momentul izbucnirii violenţelor cu poliţia.

În restul ţării manifestaţiile au fost paşnice.

Principalul eveniment a avut loc în Piaţa Pilsudski, unde preşedintele Andrzej Duda a asistat la o paradă militară care a marcat 97 de ani de la încetarea împărţirii teritoriului polonez între Rusia, Prusia şi Austria.

O slujbă în memoria mareşalului Jozef Pilsudski, unul dintre principalii arhitecţi ai independenţei poloneze, a avut loc la Biserica Sfintei Cruci.

Această sărbătoare naţională a fost marcată de violenţe în trecut.

Marşul din acest an a fost organizat de către o serie de organizaţii de extremă dreapta, sub sloganul "Polonia polonezilor", o aluzie la un slogan antisemit din al Doilea Război Mondial, potrivit AP.

"Stop islamizării Poloniei", se putea citi pe un banner.

Guvernul de centru-dreapta, în exerciţiu, a acceptat să primească 7.000 de refugiaţi din Siria şi Eritreea, un plan nepopular în rândul multor polonezi. În această atmosferă, Partidul lege şi Justiţie (PiS, extremă dreapta, antimigraţie) a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile din 25 octombrie. Un nou guvern PiS urmează să fie învestit în zilele următoare.

Mulţimea, în rândul căreia unii purtau măşti, a mărşăluit prin fum roşu de fumigene. Autorităţile au estimat că aproximativ 35.000 de persoane au luat parte la marş. Câteva persoane au fost arestate pentru că aveau asupra lor fumigene şi alte materiale pirotehnice, interzise. Un important dispozitiv de poliţie a fost mobilizat la Varşovia, în urma confruntărilor din anii trecuţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici