Vladimir Putin în sesiunea anuală cu presa: Putin nu vede o depăşire a tensiunilor cu Ankara în timpul actualei conduceri turce - VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut, joi, cea de-a 11-a sesiune anuală de întrebări şi răspunsuri cu presa. Cu această ocazie, Valdimir Putin a declarat că Turcia a acţionat contrar propriilor interese doborând bombardierul rus, apreciind că nu vede nicio posibilitate de depăşire a tensiunilor în timpul actualei puteri turce, relatează Associated Press în pagina electronică.

2513 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin în sesiunea anuală cu presa: Putin nu vede o depăşire a tensiunilor cu Ankara în timpul actualei conduceri turce - VIDEO

Vladimir Putin susţine cea de-a 11-a sesiune anuală de întrebări şi răspunsuri cu presa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Putin nu vede o depăşire a tensiunilor cu Ankara în timpul actualei conduceri turce

Putin s-a declarat şocat de faptul că Ankara nu a încercat să-şi explice această acţiune, ci a cerut imediat ajutorul NATO.

Putin a mai spus că staţionarea unor sisteme de rachete antiaeriene în Siria a pus capăt încălcării spaţiului aerian sirian de către avioane militare turceşti.

Potrivit agenţiei ruse Tass, aproximativ 1.390 de jurnalişti au fost acreditaţi la eveniment, inclusiv Ksenia Sobciak de la postul Dojd, care a intrat într-o dispută cu Putin în cursul evenimentului de anul trecut.

Putin a creat această tradiţie a întâlnirii cu presa în 2001, din cauza numeroaselor solicitări pe care le-a primit de la jurnaişti, potrivit purtătorului său de cuvânt.

De obicei conferinţa începe la prânz şi durează mai multe ore. Reporterii îi adresează întrebări, iar liderul de la Kremlin decide când încheie evenimentul.

În timp ce Putin răspunde o singură dată pe an întrebărilor presei, numeroşi alţi şefi de stat stau de vorbă cu jurnaliştii mult mai des.

Preşedinţii americani, spre exemplu, susţin de mai multe ori pe an conferinţe de presă oficiale şi fac, adesea, declaraţii neanunţate, la Casa Albă, ocazie cu care răspund, de asemenea, întrebărilor jurnaliştilor.

Vladimir Putin ameninţă că orice avion turc care intră neautorizat în Siria va fi doborât

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că doborârea bombardierului rus a fost un "act inamic" al Turciei pentru a face pe placul Statelor Unite, avertizând că forţele ruse vor doborî orice aparat militar rus care va intra în Siria. 

"Dacă doborârea avionului rus ar fi fost un accident, aşa cum susţine Turcia, ar fi trebuit să prezinte scuze; în schimb, turcii au căutat susţinerea NATO", a declarat Putin, conform Corriere della Sera.

Moscova este pregătită să-şi restabilească relaţiile cu Georgia

Rusia este pregătită să-şi restabilească relaţiile cu Georgia, o fostă republică sovietică, relaţii răcite în urma războiului de cinci zile din august 2008, relatează Reuters în pagina electronică.

Moscova este pregătită inclusiv să anuleze regimul de obligativitate a vizelor impus georgienilor, a mai anunţat Putin în conferinţa sa de presă anuală.

Numindu-l pe Mihai Saakaşvili - preşedintele Georgiei în timpul războiului-fulger cu Rusia, în funcţia de guvernator al unei regiuni din Ucraina - Kievul a "scuipat poporul ucrainean în faţă", a apreciat Putin.

Rusia vrea o soluţionare rapidă a conflictului din estul Ucrainei

Rusia vrea o soluţionare rapidă a conflictului din estul Ucrainei, a declarat Vladimir Putin joi, în întâlnirea anuală cu presa, relatează Associated Press în pagina electronică.

"Suntem interesaţi să vedem conflictul (din estul Ucrainei) soluţionat cât mai rapid posibil", a spus Putin, în spatele căruia se afla o hartă a Rusiei ce include Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în martie 2014, înaintea izbucnirii conflictului din regiunea Donbas (est). Comunitatea internaţională nu a recunoscut această anexare.

Liderul de la Kremlin a îndemnat Guvernul ucrainean să aprobe rapid un pachet legislativ cu privire la organizarea unor alegeri locale în Ucraina, dar a afirmat că autorităţile ucrainene avansează încet în această problemă.

El a declarat că Moscova vrea ca acest conflict să fie soluţionat şi este pregătită să-şi folosească influenţa pe care o are pe lângă rebelii proruşi din estul Ucrainei pentru a se ajunge la un compromis.

Putin a anunţat că Rusia va discuta despre un posibil schimb de prizonieri cu Ucraina.

El a reiterat că Moscova nu are trupe guvernamentale în estul Ucrainei, adăugând însă că acolo au fost oameni care au "efectuat anumite sarcini militare".

Întrebat dacă Moscova este pregătită să accepte un schimb - imlpicând doi militari ruşi pe care Kievul susţine că-i deţine şi pilotul ucrainean Nadejda Savcenko plus alţi prizonieri -, Putin a răspuns că orice schimb este necesar să fie "egal" şi că este necesar ca detaliile să fie discutate cu autorităţile ucrainene.

Rusia va continua campania în Siria până începe procesul politic

Operaţiunea militară rusă în Siria va continua până începe procesul politic, a anunţat Putin joi, în conferinţa de presă televizată, adăugând că, atunci când sirienii vor decide că a venit vremea încetării luptei şi lansării negocierilor, Moscova îşi va înceta operaţiunile, relatează AP online.

"Nu vrem să fim noi mai sirieni ca sirienii", a subliniat el.

Putin a spus că nu este sigur dacă Rusia are sau nevoie de o bază permanentă în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici