Washingtonul AVERTIZEAZĂ Beijingul: "Această acţiune provocatoare ar duce la creşterea tensiunilor"

Statele Unite au avertizat vineri China împotriva unei tentative de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă "zonă de identificare aeriană", care ar include insulele disputate de Vietnam.

10399 afișări
Imaginea articolului Washingtonul AVERTIZEAZĂ Beijingul: "Această acţiune provocatoare ar duce la creşterea tensiunilor"

Washingtonul avertizează Beijingul împotriva instituirii unei noi zone de identificare aeriană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Washingtonul deţine informaţii "neconfirmate, potrivit cărora China se pregăteşte să instaureze" o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

O astfel de iniţiativă ar fi calificată drept "acţiune provocatoare şi unilaterală, care ar duce la creşterea tensiunilor şi ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluţiona pe cale diplomatică divergenţele geopolitice din regiune", a apreciat Harf.

Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat că oficiali chinezi din domeniul Apărării au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel.

Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se află sub controlul Beijingului, însă este revendicat de Hanoi.

China a instaurat în mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o "zonă de identificare a apărării aeriene" asupra unei părţi din Marea Chinei de Est. Acest spaţiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Decizia Chinei a declanşat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai săi. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmiţând astfel mesajul că refuză să o accepte.

"Noi am spus clar că părţile trebuie să se abţină de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizează teritoriilor disputate", a subliniat Harf.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici