WikiLeaks: Reorientarea SUA către regiunea Mării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

Diplomatul american William Burns admitea în 2007 că SUA nu arătaseră suficient interes faţă de regiunea Mării Negre, dar că organizarea summitului NATO din 2008 la Bucureşti avea ca scop schimbarea acestei abordări, potrivit unei note obţinute de WikiLeaks şi publicate de ediţia online a Guardian.

19 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Reorientarea SUA către regiunea Mării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

WikiLeaks: Reorientarea SUA către regiunea Mării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

Burns, care este în prezent subsecretar american pentru Afaceri Politice, era în 2007, înainte de războiul ruso-georgian din august 2008, ambasadorul Statelor Unite în Rusia. El a avut în iunie 2007 o întâlnire tensionată cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, care şi-a exprimat îngrijorarea că administraţia americană subestimează importanţa regiunii Mării Negre, în condiţiile în care Rusia şi-a construit o strategie orientată tocmai pe această zonă.

Preşedintele georgian a apreciat că Turcia doreşte să îşi păstreze propria influenţă în regiune, prin menţinerea la distanţă a NATO, şi a afirmat că o prezenţă occidentală politică şi militară mai mare în regiunea Mării Negre ar avea un efect de disuasiune pentru Rusia şi ar consolida puterea Georgiei şi Ucrainei.

Saakaşvili l-a avertizat pe fostul ambasador că Rusia se pregăteşte să dezmembreze Georgia. El a subliniat faptul că pierderea Abhaziei ar distruge "coloana vertebrală" a Georgiei, având în vedere că regiunea separatistă are potenţialul de a tripla economia georgiană.

În legătură cu problema transnistreană, Saakaşvili a afirmat că preşedintele moldovean din acea perioadă, Vladimir Voronin, i-a spus că nu se mai aştepta ca ruşii să se implice în soluţionarea disputei şi că se va adresa Uniunii Europene pentru asistenţă pe această temă. Însă Saakaşvili s-a declarat încrezător că Rusia ar putea fi convinsă să se implice în problema transnistreană, ca şi în legătură cu Osetia de Sud sau Abhazia.

Potrivit preşedintelui georgian, Putin este ataşat emoţionat de Soci şi consideră că Abhazia are o importanţă strategică, din cauza deschiderii sale la mare şi a imenselor resurse de petrol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici