Protestele din Egipt: Zeci de mii de manifestanţi, reuniţi la Cairo - VIDEO

Zeci de mii de manifestanţi se reuniseră, vineri dimineaţa, la Cairo, în piaţa Tahrir şi pe străzile din apropierea Parlamentului, pentru o nouă mobilizare masivă împotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continuă să se agaţe de putere.

77 afișări
Imaginea articolului Protestele din Egipt: Zeci de mii de manifestanţi, reuniţi la Cairo - VIDEO

Zeci de mii de manifestanţi, reuniţi la Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniuni s-au format în cursul dimineţii şi în faţa palatului prezidenţial şi a clădirii televiziunii publice.

Printre cei care şi-au petrecut noaptea în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare, unii încă dormeau în corturi, în timp ce alţii se treziseră devreme şi scandau sloganuri împotriva preşedintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.

Mulţi afişau o atitudine de sfidare după dezamăgirea provocată de anunţul preşedintelui, joi seara, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, dar fără să renunţe la putere.

"După 30 de ani, suntem obosiţi să-l mai ascultăm, tot ce vrem să auzim este că va pleca", afirmă Mohammad Ibrahim, un învăţător în vârstă de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oraş ca mărime din ţară.

"Sperăm că va fi suficientă lume pentru a convinge armata să îl împingă să plece", a declarat el.

Sute de mii de manifestanţi sunt aşteptaţi în cursul zilei, după rugăciunea de vineri.

În faţa presiunii populare care se menţine puternică, Hosni Mubarak, aflat la putere de aproximativ 30 de ani, a declarat joi seara, în cadrul unei alocuţiuni televizate că îi deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, dar fără să demisioneze.

În pofida decepţiei şi furiei, unii manifestanţi şi-au păstrat simţul umorului. În mijlocul pieţei Tahrir, un măgar gigantic a fost desenat pe sol, având în interior mesajul: "Am primit mesajul tău şi ştim că eşti un măgar".

În timp ce mulţimea scanda "armata şi poporul mână în mână", unul dintre organizatori a declarat: "Nu am luat cu asalt clădirea televiziunii sau Parlamentul pentru că sunt sub protecţia armatei. Tot ce protejează armata, protejăm şi noi".

Mulţi încă speră că armata îl va obliga pe Mubarak să plece, în special după anunţul de joi al consiliului suprem al forţelor armate că susţine "cererile legitime ale poporului" şi examinează "măsurile" necesare protejării ţării.

Unii manifestanţi sugerau vineri intensificarea mişcării de contestare purtându-şi revendicările până în faţa palatului prezidenţial, situat la periferia Heliopolis, sau în faţa clădirii televiziunii publice.

"Cred că astăzi trebuie să mergem la palat. Aici, în piaţa Tahrir, s-a terminat", apreciază Aziz Habib, director de uzină în vârstă de 60 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici