Zeci de mii de persoane manifestează în India împotriva inflaţiei

Zeci de mii de manifestanţi defilau miercuri pe străzile capitalei federale indiene, pentru a protesta faţă de inflaţia galopantă care deteriorează şi mai mult situaţia a milioane de persoane sărace.

19 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane manifestează în India împotriva inflaţiei

Zeci de mii de persoane manifestează în India împotriva inflaţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii, majoritatea proveniţi din clasa muncitoare, arborau, mulţi dintre ei, drapele comuniste şi scandau sloganuri împotriva inflaţiei şi corupţiei. Drumurile din centrul oraşului New Delhi au fost închise circulaţiei.

Mişcarea, organizată de Comitetul sindicatelor indiene (CITU, afiliat la Partidul comunist) şi la care s-au asociat şi alte sindicate, vizează exercitarea de presiuni asupra Guvernului, cu câteva zile înainte de votarea bugetului anual în Parlament, lunea viitoare.

"Muncitori din 19 state, între care mii de femei, sunt în curs de a ajunge la Delhi şi vor defila până la Parlament, pentru a-şi exprima opinia legitimă privind pretinsa «creştere (economică) robustă»", a declarat CITU, într-un comunicat.

Organizaţia sindicală aşteaptă participarea a 800.000 până la un milion de manifestanţi. Deocamdată, poliţia nu era în măsură să furnizeze cifre.

Premierul Manmohan Singh a avertizat recent că nivelul ridicat al inflaţiei, generat de o creştere bruscă a preţurilor bunurilor alimentare, este o "ameninţare serioasă" în calea dezvoltării celei de-a treia puteri economice din Asia. Guvernul anticipează o creştere economică de 8,5 la sută în acest an.

Ultimele date publicate semnalau o inflaţie alimentară de 11,05 la sută, după ce aceasta s-a apropiat recent de nivelul de 20 la sută. Inflaţia generală calculată în funcţie de preţurile practicate la produse en-gros era de 8,23 la sută în ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Rajan Bhagat, a declarat că aproape 2.000 de poliţişti au fost mobilizaţi la New Delhi pentru a supraveghea manifestaţia aflată în curs de desfăşurare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici