Adaptarea la vremuri noi, spaima părinţilor şi melancolie, în filmele premiate la Tres Court 2018 | VIDEO

Câştigătorii Festivalului Internaţional Tres Court, care a avut loc în prima parte a lunii iunie, au fost aleşi în urma voturilor publicului şi ale juriului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.

128 afișări
Imaginea articolului Adaptarea la vremuri noi, spaima părinţilor şi melancolie, în filmele premiate la Tres Court 2018 | VIDEO

Adaptarea la vremuri noi, spaima părinţilor şi melancolie, în filmele premiate la Tres Court 2018

Juriul şi publicul au votat pentru a alege cele mai bune scurtmetraje care au fost vizionate în peste 70 de oraşe din 21 de ţări, la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional Tres Court (1 - 10 iunie).

România este ţara cu cel mai mare număr de oraşe şi comunităţi rurale participante la manifestare, cinefilii din Arad, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Colinele Transilvaniei, Dealurile Târnavelor, Huedin, Iaşi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Piteşti, Râşnov, Sângeorz Băi şi Timişoara având ocazia să vadă selecţia din acest an. În 2018, manifestarea a ajuns în România la cea de-a 12-a ediţie, spectatorii având ocazia să descopere "peste o sută de filme de maxim 4 minute, repartizate într-o competiţie internaţională, o selecţie tematică pentru copii şi o selecţie de filme feminine şi feministe. În plus faţă de filmele internaţionale, în România festivalul include şi o competiţie de filme foarte scurte româneşti: 15 filme de maxim 4 minute care s-au întrecut pentru voturile spectatorilor din România", arată un comunicat al organizatorilor.

Competiţia românească a festivalului a fost câştigată de Matei Pleşa, cu povestea unui meşteşugar care încearcă să se adapteze la schimbările lumii de azi pentru a-şi asigura supravieţuirea. Filmul său "Împletitorul de nuiele" a primit astfel marele premiul al juriului, deopotrivă pentru calitatea imaginii şi forţa subiectului. Pelicula lui Pleşa a încheiat festivalul şi cu un alt premiu, acordat de Organizaţia internaţională a francofoniei, o distincţie "care valorizează limba franceză şi valorile francofoniei: drepturile omului, pace şi democraţie, diversitate lingvistică şi culturală, dezvoltare solidară şi durabilă, educaţie şi formare". Din acest punct de vedere, a fost remarcat faptul că "un sentiment de plenitudine şi de serenitate se degajează din această secvenţă, întărit de peisajele şi culorile bucolice ale împrejurimilor. Departe de zgomotul oraşelor moderne, filmul ne arată un bărbat care este una cu natura, de care depinde pentru a-şi câştiga existenţa. La aceasta se adaugă valoarea artistică a meşteşugarului care se suprapune peste cea a filmului însuşi", se arată în comunicatul.

Premiul pentru animaţie a fost acordat, pentru umorul cu care prezintă neliniştile provocate de venirea unui bebeluş, filmului "Apapara", de Zsombor Csont. 

ApApArA - FatherFreakOut from Zsombor Csont on Vimeo.

 

Melancolia pe care au resimţit-o privind "Pitulusu", de Teodor Tomescu, spun membrii juriului că le-a amintit de copilăria la ţară, fără griji şi responsabilităţi, astfel încât producţia a primit o menţiune specială a juriului. 

Laureat al competiţiei internaţionale şi câştigător al premiului în valoare de 1.500 de euro a fost, în 2018, filmul americanului Jim Cummings "It's All Right, It's OK/ E în regulă, e OK", în care primul ajutor acordat unui copil este doar o secvenţă dintr-o poveste mai complexă. 

It's All Right, It's Ok from Jim Cummings on Vimeo.

 

Eoin Duffy, din Canada, a primit premiul pentru originalitate, în valoare de 500 de euro, pentru animaţia "I Am Here", urmărind finalul călătoriei unui personaj care resimte îmbătrânirea universului. 

I AM HERE - short film from Eoin Duffy on Vimeo.

 

Umorul schimbării perspectivelor din cele 45 de secunde ale desenelor din "Legenda caprei care cunoştea adevăratul sens al muntelui", de Juan Olarte, Corentin Yvergniaux şi Leo Brunel (Franţa), i-a adus premiul internaţional pentru animaţie. 

Britanicii care semnează "The Wedding/ Nunta" au primit premiul Canal+ pentru pelicula lor. Juriul a acordat şi menţiuni speciale pentru producţiile spaniole "Big Data", de Javier San Roman Martin, şi "Preliminares/ Preludiu", de Teresa Bellón şi César F. Calvillo.

Premiul pentru drepturile femeilor, însoţit de suma de 1.000 de euro, l-a câştigat "Les Passantes/ Trecătoarele", al franţuzoaicei Charlotte Abramow.

Din juriul care a ales peliculele prezentate în România au făcut parte Xavier Leroux, directorul Institutului francez din Cluj, Claudiu Turcus, critic de film şi profesor la Facultatea de teatru şi televiziune UBB Cluj, Călin Bocian, regizor scurtmetraje şi proiecţionist, Mihaela Matei, reprezentant Orange Romania, şi Raluca Mateiu, coordonator festival Très Court.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici