Video Călătorie în Galaţiul de altădată. Sute de oameni, la plimbare îmbrăcaţi în costume de epocă | GALERIE FOTO, VIDEO

Gălăţenii care iubesc atmosfera începutului secolului al XX-lea au participat duminică la o călătorie fascinantă în timp. În cel mai mare parc din Galaţi, ei au asistat la o paradă militară, au admirat costume din perioada Primului Război Mondial şi au gustat din produsele specifice acelei perioade.

887 afișări

Acţiunea organizată duminică la Galaţi s-a numit „La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată”.

Pe aleile Grădinii Publice din Galaţi, doamnele şi domnişoarele s-au plimbat în rochii elegante de epocă, iar domnii au purtat cu mândrie uniforme militare.

„Este o rochie de epocă din perioada Primul Război Mondial. Am împrumutat-o de la Teatrul Dramatic şi am vrut să intru puţin în atmosfera evenimentului. Are mănuşi, mărgele, pene, umbreluţă”, a explicat o gălăţeancă îmbrăcată în haine de epocă.

Grădina Publică din Galaţi a fost plină de uniforme militare.

„Sunt căpitan de infanterie de la Regiment 11 Siret, iar ţinuta mea este pregătită pentru război, respectiv chipiul, aşa cum îl vedeţi cu calotă rotundă. Vestonul de culoare kaki, centura din piele de culoare maro, pantalonii de culoare gri şi bocanci”, a spus un gălăţean îmbrăcat în unifoma armatei române de acum o sută de ani.

În timp ce bunicii au retrăit emoţionaţi acele vremuri, tinerii au încercat din curiozitate produsele specifice perioadei: bragă, socată, bere, covrigi, plăcinte şi corăbioare. Toată manifestarea s-a desfăşurat având pe fundal ritmurile fanfarei.

Manifestarea organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia „Tinerii şi Viitorul” a avut ca temă „1918-anul Marii Uniri”.

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. În perioada interbelică, Galaţiul era cel de-al treilea oraş din punct de vedere economic din România. (...) Prin această manifestare, refacem atmosfera Galaţilor din anul 1918, entuziasmul unirii provinciilor româneşti cu patria mamă, aducerea în prim-plan a unor personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri. Cu concursul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă Nae Leonard, a Muzeului de Istorie Paul Păltănea, a Palatului Copiilor, al comunităţilor elenă, rusă-lipoveană, armâni, se organizează, în Grădina Publică, expoziţii, un târg cu antichităţi, manifestări artistice, iar pe una dintre alei se comercializează berea Ploll, braga şi produse de patiserie specifice perioadei evocate”, au anunţat organizatorii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Evenimentul ajuns la cea de a IV-a ediţie s-a încheiat cu un recital de muzică armănească.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici