Cluj: Mesaj împotriva cancerului, lansat de tineri supravieţuitori ai bolii, la Festivalul Untold - FOTO

Aproximativ 150 de tineri supravieţuitori de cancer din 10 ţări europene, între care şi România, au purtat, duminică seară, la Festivalul Untold de la Cluj-Napoca, tricouri galbene cu un mesaj împotriva acestei boli, prin care vor să transmită ideea că există speranţă şi viaţă după cancer.

765 afișări
Imaginea articolului Cluj: Mesaj împotriva cancerului, lansat de tineri supravieţuitori ai bolii, la Festivalul Untold - FOTO

Cluj: Mesaj împotriva cancerului, lansat de tineri supravieţuitori ai bolii, la Festivalul Untold

Cei 150 de tineri au sosit, duminică, în jurul orei 19.00, la Cluj Arena din Cluj-Napoca, purtând tricouri galbene inscripţionate cu mesajul "Fuck cancer", urmând să asiste la spectacolele care vor avea loc în ultima seară a Festivalului Untold, în special cel susţinut de David Guetta.

Katie Rizvi, fondator al Asociaţiei Little People, a declarat jurnaliştilor că tinerii au venit la Cluj-Napoca pentru a participa la Întâlnirea Anuală de Vară a Tinerilor Români Supravieţuitori de Cancer.

"În perioada 2-6 august, Asociaţia Little People va reuni la Cluj-Napoca 150 de tineri supravieţuitori de cancer din România şi alte nouă ţări europene, printre care Polonia, Slovenia, Belgia, Ungaria sau Republica Moldova, în cadrul Întâlnirii Anuale de Vară a Tinerilor Români Supravieţuitori de Cancer, unde va avea loc şi Youth Cancer Europe Advocacy Masterclass. Mesajul de pe tricouri poate părea controversat, dar nu vrem prin acesta să ofensăm pe cineva. Dar e vorba de tineri care, uneori, când se uită la viaţa lor şi se gândesc la suferinţele prin care au trecut şi încearcă să gândească pozitiv, că sunt luptători în bătălia cu această boală cumplită, spun, câteodată, «Fuck cancer» şi trebuie lăsaţi să se exprime şi în acest mod. Au pierdut nişte ani luptându-se cu cancerul, au făcut chimioterapie şi radioterapie, iar acum pot spune că sunt bine, că există speranţă şi viaţă după cancer, că această boală poate fi învinsă", a spus Rizvi.

Potrivit acesteia, masterclass-ul care va fi organizat în cadrul Întâlnirii Anuale de Vară a Tinerilor Români Supravieţuitori de Cancer este o sesiune de training dedicată special tinerilor supravieţuitori ai acestei boli şi reprezintă o premieră pentru România, fiind un pas important pentru aceştia în a deveni "ambasadori ai supravieţuirii şi a oferi un mesaj alternativ, pozitiv".

"Tinerii vor învăţa cum să transmită mesajul lor astfel încât acesta să ajungă la publicul larg, să aibă curajul de a împărtăşi despre experienţele lor", a spus Rizvi.

Printre participanţii la acţiune s-a numărat Daniel Tomai, care are 22 de ani şi care a fost diagnosticat la vârsta de 8 ani cu leucemie limfoblastică acută.

"Am urmat timp de un an un tratament intens, chimioterapie, radioterapie, iar boala a intrat în remisie. Acum sunt vindecat. Este o boală cruntă, a fost o perioadă dură de spitalizare, dar am avut mare încredere în mine. Când aude lumea că ai cancer, gata, deja cheamă preotul. Or, mesajul nostru este al supravieţuirii, că se poate trece peste cancer, că se poate duce viaţa mai departe", a spus Tomai, care este în prezent student în anul IV la Universitatea de Medicină din Timişoara.

La rândul său, Oana Rusu, reprezentant al Asociaţiei Little People Cluj-Napoca, a declarat că tinerii supravieţuitori de cancer trebuie să aibă o contribuţie importantă la prezentarea cazurilor de boală, învaţând să-şi dezvolte capacitatea de reprezentare, să ajute la formarea de reţele şi la practici de lobby.

Tinerii care vor participa la întâlnire au peste 18 ani şi sunt supravieţuitori ai diverselor forme de cancer întâlnite la copii, precum leucemie, melanom sau cancer cerebral.

Youth Cancer Europe este o reţea europeană cu parteneri din 15 ţări europene fondată de Asociaţia Little People, printre priorităţile acesteia numărându-se oferirea de tratamente corespunzătoare vârstei şi accesibile în Europa, îngrijire pe termen lung şi reprezentare politică şi juridică a tinerilor cu cancer.

În cadrul Întâlnirii Anuale de Vară a Tinerilor Români Supravieţuitori de Cancer va avea loc şi Adunarea Generală a membrilor Clubului Temerarii, înfiinţat de Asociaţia Little People în anul 2006. Acest club este o comunitate a adolescenţilor români care au învins cancerul, având aproape 400 de membri. Clubul Temerarii a devenit cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenţilor şi al tinerilor adulţi afectaţi de cancer şi totodată una dintre cele mai active comunităţi de acest gen din Europa.

Întâlnirea Anuală de Vară a Tinerilor Români Supravieţuitori de Cancer are loc în cadrul proiectului Cluj-Napoca 2015 - Capitală Europeană a Tineretului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici