Cum ar putea arăta Coreea de Nord. Planurile arhitecţilor pentru ţara condusă de Kim Jong-un - FOTO

O agenţie de turism care organizează excursii în Coreea de Nord a rugat arhitecţii de acolo să îşi exprime viziunea despre turismul viitorului în statul totalitar. Proiectele, care par desprinse din benzile desenate futuriste din anii '60, sunt expuse la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

20658 afișări
Imaginea articolului Cum ar putea arăta Coreea de Nord. Planurile arhitecţilor pentru ţara condusă de Kim Jong-un - FOTO

Case zburătoare şi poduri şerpuite. Cum văd nord-coreeni viitorul arhitecturii (Imagine: Koryo Tours)

Koryo Tours este una dintre puţinele agenţii de turism care organizează excursii către Coreea de Nord şi către zona demilitarizată dintre Republica Populară Democrată şi vecinii din sud. Cu o tradiţie de peste douăzeci de ani în statul totalitar, compania a format legături strânse cu autorităţile de la Phenian, fapt care i-a permis să pună la cale nu numai circuite turistice, dar şi schimburi culturale şi educaţionale sau evenimente sportive. Recent, Nick Bonner, fondatorul agenţiei, i-a rugat pe arhitecţii nord-coreeni, în general constrânşi de direcţiile impuse de autorităţi, să îşi exprime viziunea despre viitorul turismului, fără bariere. "Nu am stabilit niciun fel de limite în ceea ce priveşte costurile, scara proiectelor sau posibilităţile fizice", spune Bonner.

Toţi arhitecţii din Coreea de Nord provin din rândurile absolvenţilor Institutului de Arhitectură Paektusan şi sunt angajaţi de guvern. "Nu există proiecte private", după spusele lui Bonner, motiv pentru care acestora "le lipseşte expunerea la arhitectura contemporană". Totodată, autorităţile impun implementarea stilului tradiţional coreean, în conformitate cu învăţăturile lui Kim Jong-il. "Nu trebuie să existe o formă modernă de arhitectură, lipsită de caracteristici tradiţionale", scria fostul lider în Despre Arhitectură, tratatul său de 170 de pagini, scris în 1991. 

În timp ce unele proiecte par, oarecum, înrădăcinate în realitate, o parte dintre acestea par desprinse din benzile desenate şi filmele de animaţie din anii '50 şi '60, ca Dan Dare sau The Jetsons, relatează The Guardian. Casele plutitoare şi podurile şerpuite par să fie mai degrabă rodul imaginaţiei celor mici decât proiecte arhitecturale serioase. Arhitectura sovietică se îmbină cu idei futuriste în desenele realizate de nord-coreeni. Una dintre planşe reprezintă un pod suspendat şerpuit, în timp ce alta ilustrează o casă zburătoare, care funcţionează şi ca un aeroglisor.

Clădirile conice, aşezate pe piloni, fabricile futuriste de mătase, care promit să unească muncitorii din zona rurală, şi camerele de hotel cu pereţi acoperiţi cu placaj portocaliu aduc aminte de stilul arhitectural al anilor '70. "Proiectul nu şi-a propus decât să stimuleze angajamentul, ideile şi discuţiile", spune Bonner. "Unii spun că expoziţia e retro şi kitsch, în timp ce altora li se pare amuzantă şi inventivă", adaugă el. Proiectele realizate de arhitecţii nord-coreeni sunt expuse în pavilionul naţional de la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici