Din vârful munţilor până în adâncul pământului. Locuri extreme de pe Terra - FOTO

De la cea mai rece zonă locuită până la cel mai izolat loc de pe Pământ, toate exemplele de pe această listă sunt demne de recorduri.

5548 afișări
Imaginea articolului Din vârful munţilor până în adâncul pământului. Locuri extreme de pe Terra - FOTO

Din vârful munţilor până în adâncul pământului. Locuri extreme de pe Terra (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

  • Cel mai fierbinte loc: Death Valley, California, Statele Unite

Death Valley (n.r. Valea Morţii, în limba engleză) se află în deşertul Mojave, în California şi este cea mai joasă şi cea mai secetoasă regiune din Statele Unite şi cel mai cald loc de pe Terra, relatează Huffington Post. Zona, cunoscută pentru temperaturile extreme din timpul verii, a primit numele sinistru în timpul Goanei după Aur din secolul al XIX-lea. Death Valley este un bazin lung şi îngust, aflat la 86 de metri sub nivelul mării şi flancat de versanţi înalţi. Aerul curat şi uscat şi lipsa vegetaţiei permit soarelui să încălzească suprafaţa deşertului până la valori extreme. Cea mai ridicată temperatură înregistrată pe glob a fost de aproape 57 de grade Celsius, în 1913, la Furnace Creek, în Valea Morţii.

  • Cea mai friguroasă aşezare permanentă: Oimiakon, Federaţia Rusă

Oimiakon este un sat aflat în Republica Saha, Federaţia Rusă, candidat serios pentru titlul de Polul Frigului din emisfera nordică. Deşi verile sunt blânde, cu temperaturi care depăşesc, uneori, 30 de grade Celsius, climatul subartic extrem şi poziţia aşezării, înconjurată de munţi, fac ca iernile să fie necruţătoare. În 1933, staţia meteo din apropiere a înregistrat o temperatură de aproape -68 de grade Celsius, cea mai scăzută întâlnită într-o aşezare permanentă şi cea mai redusă temperatură din emisfera nordică. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Verhoiansk, tot în Republica Saha, au fost înregistrate temperaturi mai scăzute decât în Oimiakon, dar recordul nu este omologat, din cauza unor îndoieli privind măsurătorile.

  • Cea mai joasă altitudine de pe glob: Marea Moartă, Israel

Marea Moartă este un lac salin la care au ieşire Israelul, Iordania şi Palestina. Numele întinderii de apă este dat de lipsa aproape în totalitate a faunei, care se datorează salinităţii extreme, 34%, una dintre cele mai ridicate din lume. Marea Moartă are o suprafaţă de 605 kilometri pătraţi şi o adâncime maximă de 306 metri, fiind cel mai adânc lac hipersalin din lume. Malul vestic, aflat în Cisiordania, se află la 427 de metri sub nivelul mării, fiind locul de pe Pământ localizat la cea mai joasă altitudine.

  • Cel mai înalt loc din lume: Muntele Chimborazo, Ecuador

E cunoscut faptul că, la 8.848 de metri altitudine, vârful Everest, din munţii Himalaya, se află la cea mai mare altitudine de pe Pământ, fiind deseori considerat cel mai înalt punct de pe glob. În funcţie de felul în care definim acest record însă, celebrul vârf, aflat la graniţa dintre China şi Nepal, poate fi detronat de un stratovulcan din Anzii Cordilieri. Vârful Chimborazo, din Ecuador, are doar 6.268 de metri înălţime, însă localizarea sa pe glob, la doar un grad şi jumătate la sud faţă de Ecuator, îl face să fie punctul aflat cel mai depărtat faţă de centrul Pământului şi cel mai aproapiat de Soare. Această situaţie se datorează faptului că Terra nu este o sferă perfectă, diametrul său la Ecuator fiind mai mare decât în zona în care se află munţii Himalaya. Poziţionarea sa, la aproape 28 de grade latitudine nordică, face ca vârful Everest să fie abia al cincilea în acest clasament.

  • Cel mai izolat loc de pe glob: Tristan da Cunha

Tristan da Cunha este numele dat unei insule şi arhipelagului din care face parte, aflate în sudul Oceanului Atlantic. Teritoriul, care din punct de vedere politic este o dependenţă britanică, este cel mai izolat loc din lume. Cei 264 de locuitori nu beneficiază de un aeroport, astfel că pe insulă nu se poate ajunge decât pe mare. Tristan da Cunha se află la aproape 2.000 de kilometri de Sf. Elena, cea mai apropiată insulă, pe care a fost exilat Napoleon Bonaparte, şi la 2.400 de kilometri de Africa de Sud, cel mai apropiat teritoriu continental.

  • Cel mai ploios loc de pe Pământ: Meghalaya, India

Meghalaya, adăpostul norilor, în limba sanscrită, este un stat aflat în nord-estul Indiei. Aproape o treime din teritoriu este împădurit, zona fiind cunoscută pentru ecoregiunea de păduri subtropicale. Oraşul Cherrapunji deţine recordul pentru cele mai multe zile ploioase într-o lună calendaristică, iar satul Mawsynram are cea mai ridicată medie anuală de precipitaţii. Cu zone în care mediile anuale se învârt în jurul valorii de 12.000 de milimetri, statul Meghalaya, din India este considerat, pe bună dreptate, a fi polul ploii.

  • Cel mai arid loc de pe Terra: Deşertul Atacama, Chile

Deşertul Atacama este un platou aflat în principal în Chile, în America de Sud, la vestul munţilor Anzi, fiind mărginit de Peru, Bolivia, Argentina şi de coasta Pacificului. Lanţurile muntoase înalte din regiune izolează deşertul de precipitaţii, ceea ce face ca zona să fie deosebit de aridă. Din acest motiv, există vârfuri de peste 6.000 de metri pe care nu există gheţari şi, în afară de cele mai înalte puncte din zonă, munţii nu sunt acoperiţi de zăpadă tot timpul anului. Deşertul Atacama este cunoscut pentru lipsa de precipitaţii, având o medie de 15 milimetri pe an. Unele zone însă, cum sunt Arica ori Iquique, au parte de 1-3 milimetri de precipitaţii pe an, în timp ce unele staţii meteo nu au înregistrat nicio picătură de ploaie. În afara zonelor polare, deşertul Atacama este cel mai arid loc de pe glob.

  • Cel mai neted loc de pe Pământ: Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni este cea mai mare câmpie de sare din lume, cu o suprafaţă de peste 10.000 de kilometri pătraţi. Situată în sud-vestul Boliviei, la o altitudine de 3.665 de metri, Salar de Uyuni este unul dintre cele mai netede locuri de pe Pământ, cu o diferenţă de nivel de doar un metru. Din acest motiv, dar şi pentru că cerul este foarte senin, datorită lipsei industrei, dar şi fiindcă aerul este uscat, având o umiditate de aproximativ 30%, câmpia este folosită pentru calibrarea sateliţilor. Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii de ştiinţă au demonstrat că zona nu este perfect netedă, măsurătorile arătând existenţa unor "dealuri" şi "văi" de doar câţiva milimetri!

  • Cel mai adânc loc din lume: Peştera Krubera, Georgia

Cel mai adânc loc de pe suprafaţa Pământului este Groapa Marianelor, care atinge aproape 11.000 de metri. Peştera Krubera, cunoscută şi drept peştera Voronya (n.r. peştera ciorilor, în limba rusă) este, însă, cel mai adânc loc accesibil de pe uscat şi cea mai adâncă peşteră din lume. Localizată în masivul Arabika, Georgia, aceasta a intrat în atenţia cercetătorilor în 2001, când participanţii la o expediţie speologică din Ucraina au reuşit să coboare până la 1.710 metri, depăşind recordul mondial deţinut de peştera Lamprechtsofen, din Austria. Speologul Gennadiy Samokhin a doborât de două ori recordul de atunci, în 2007 şi 2012, ajungând până la 2.191, respectiv 2.197 de metri în subteran.

  • Drumul aflat la cea mai mare altitudine: Marsimek La, India

Marsimek La ori Marsimik La este o trecătoare montană aflată în India, în apropierea graniţei cu China. La nord de Leh, în apropierea lacului Pangong, pasul dispune de drumul carosabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. Şoseaua aflată la 5.681 de metri altitudine este periculoasă şi greu de străbătut din cauza lipsei de oxigen care afectează oamenii şi vehiculele deopotrivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici