Directorul de exploatare al companiei Facebook a publicat un manual al feministei moderne

Sheryl Sandberg, director de exploatare al companiei Facebook, şi-a lansat luni prima carte, prezentată de presa americană ca un "manifest feminist modern", în care aceasta le îndeamnă pe femei să "se activeze" pentru a reuşi atât în viaţa profesională, cât şi în cea de familie.

271 afișări
Imaginea articolului Directorul de exploatare al companiei Facebook a publicat un manual al feministei moderne

Sheryl Sandberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cartea «Lean In» («Activaţi-vă») se adresează femeilor de toate vârstele", a declarat această talentată femeie de afaceri, în vârstă de 43 de ani, pe site-ul ei LeanIn.org, pe care l-a lansat cu câteva zile înainte de apariţia pe piaţă a cărţii sale.

"Cred că lumea ar fi mai bună dacă jumătate dintre companiile noastre şi dintre ţările lumii ar fi conduse de femei şi jumătate din căminele noastre (ar fi conduse) de bărbaţi", a continuat ea.

Absolventă de Harvard, bogată, mamă a doi copii, Sheryl Sandberg a devenit o "campioană" a femeilor americane, care visează să combine o carieră strălucită cu o viaţă de familie împlinită.

După ce a lucrat la ministerul Economiei, Sheryl Sandberg a fost economistă la Banca Mondială, apoi a fost angajată la Google, înainte de a deveni director de exploatare al companiei Facebook.

În cartea ei, Sheryl Sandberg spune că "femeile îşi înfrânează singure carierele pentru a-şi păstra viaţa de familie, chiar şi atunci când încă nu au copii".

Ea le invită pe femei să "se activeze", "să creadă în visurile lor" şi să depăşească, cu ajutorul bărbaţilor, ordinea socială actuală, dictată de ierarhizarea sexelor. "Chestiunea egalităţii dintre sexe se află într-un punct mort din anii '90", afirmă Lori Mackenzie, director adjunct al unui institut al Universităţii Stanford, specializat în raporturile dintre femei şi bărbaţi. "Aducerea acestui subiect într-un spaţiu public reprezintă un act revoluţionar", mai spune aceasta.

"Ea nu spune că echilibrul între muncă şi familie este uşor de obţinut", continuă acelaşi sociolog. "Ea spune «hai să ne activăm, hai să facem acest lucru toate, împreună»".

Sheryl Sandberg a lansat săptămâna trecută site-ul LeanIn.org, o platformă online unde femeile sunt invitate să posteze articole în care vorbesc despre experienţele lor. Printre acestea se numără prezentatoarea vedetă Oprah Winfrey, actriţa Reese Witherspoon şi fosta primă doamnă a Americii Laura Bush.

"Aceste mărturii alcătuiesc un tablou al încercărilor şi al obstacolelor pe care noi toate le întâlnim în viaţă, a declarat Sheryl Sandberg. "Ele ne ajută să înţelegem faptul că merită să credem în noi înşine şi să tindem spre obiectivele pe care ni le fixăm".

Ea propune în acelaşi timp organizarea unor întruniri, la care femeile pot să participe cu regularitate pentru a-şi împărtăşi ideile cu celelalte participante şi să urmeze cursuri gratuite despre arta negocierilor din companii, limbajul corporal şi animarea unei echipe de subordonaţi.

Criticii ei îi reproşează însă faptul că "este uşor pentru o femeie bogată şi puternică" să combine viaţa profesională şi cea personală, afirmă Heidi Hartmann, directoarea Institutului de cercetări Women's Policy Research.

"Femeile nu mai vor să se concentreze asupra schimbărilor pe care ele trebuie să le facă în comportamentele lor, ci mai degrabă asupra unei schimbări profunde a societăţii", a explicat ea. "Acesta este punctul care va fi pus în dezbatere", a adăugat ea, considerând că "foarte des, (în Statele Unite), femeile se retrag din viaţa profesională, uneori pentru că au o familie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici