Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, prezentat în avanpremieră în România, la Vaslui

Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, propunerea României la premiile Oscar din 2013, a fost prezentat în avanpremieră în România, vineri seară, la Vaslui, regizorul spunând că a ales acest oraş "pentru legătura care este între întâmplarea reală şi cărţile care inspiră filmul".

606 afișări
Imaginea articolului Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, prezentat în avanpremieră în România, la Vaslui

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Filmul "După dealuri" a fost prezentat în avanpremieră la Vaslui, vineri, de la ora 19.00, la EuroCinema Silver Mall.

Prezent la eveniment, regizorul Cristian Mungiu a declarat că a ales oraşul Vaslui pentru legătura dintre întâmplarea reală şi cărţile care au inspirat filmul, acţiunea peliculei desfăşurându-se la o mănăstire din judeţul Vaslui.

"Am ales Vasluiul pentru legătura care este între întâmplarea reală şi cărţile care inspiră filmul. În clipa în care am decis să avem o avampremieră mi-a fost imediat clar că cel mai potrivit loc în care poate să se desfăşoare este la Vaslui. Aici am început acum un an documentarea şi prospecţia pe teren în încercarea de a fi cât mai corecţi cu toţi cei care au avut vreodată de-a face cu această întâmplare", a spus Mungiu.

La eveniment au fost prezenţi şi actori principali: Valeriu Andriuţă, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

"Este prima proiecţie publică din România, iar pentru noi reacţia spectatorilor români contează în cel mai mare grad. Prin urmare era normal să oferim actorilor posibilitatea să fie de faţă şi să simtă emoţia publicului, aşa cum este ea înainte să fie tradusă în cuvinte. Totodată, cred ca este un semn de respect faţă de publicul filmului ca de fiecare dată când este posibil actorii şi echipa să fie de faţă", a mai spus Mungiu.

Sala cinematografului a fost plină, aproximativ 70 de spectatori participând la avanpremieră, între aceştia reprezentanţi ai autorităţilor locale şi politicieni.

În semn de apreciere pentru că a ales Vasluiul pentru avanpremiera din România, Cristian Mungiu a primit o plachetă din partea primarului Vasile Pavăl.

Filmul va rula timp de şase zile la Vaslui, urmând ca marţi, 25 septembrie, să fie proiectat în avampremieră şi la Câmpina, oraşul în care a fost construită mănăstirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film şi locul în care s-a desfăşurat cea mai mare parte a filmărilor.

În Bucureşti, "După dealuri" va fi proiectat în avanpremieră pe 25 octombrie, în închiderea celei de-a treia ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pelicula este distribuită în ţară de Voodoo Films.

"După dealuri" este inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute în judeţul Vaslui.

Filmul "După dealuri", dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.

La sfârşitul lunii august, "După dealuri" a primit un nou trofeu, pentru cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar, Croaţia. Premiul include un ajutor pentru distribuţia filmului în Croaţia, "După dealuri" urmând a fi distribuit în următoarele luni în peste 30 de ţări.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici