Fug epuizaţi de ISIS, cu copiii lor înfometaţi. Irakienii riscă tot ca să plece din Mosul, oraş ocupat: "Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi" - FOTO

CNN prezintă o relatare cutremurătoare în exlusivitate, pe 25 iulie, despre irakienii care fug în miez de noapte din Mosul, oraşul ocupat de reţeaua teroristă ISIS. Soldaţii criminali privesc încordaţi şi nervoşi în întunericul nopţii. Dar oamenii riscă tot ca să poată scăpa pe versanţii munţilor.

10720 afișări
Imaginea articolului Fug epuizaţi de ISIS, cu copiii lor înfometaţi. Irakienii riscă tot ca să plece din Mosul, oraş ocupat: "Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi" - FOTO

Irakienii riscă tot ca să plece din Mosul, oraş ocupat: "Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi" - FOTO (Gabriel Chaim - CNN)

Deşi soldaţii ISIS privesc în întunericul nopţii precum păsările de pradă, irakienii se strecoară dincolo de "scutul morţii" plămădit din trupurile teroriştilor. Oamenii se furişează pe coate şi genunchi. Aproape goi. Femeile poartă văl negru, bărbaţii îşi ţin copiii înfometaţi în braţe. Dar scapă pe lângă terorişti, pe versanţii munţilor ce se ridică în oraşul Mosul.

În grupuri de trei sau patru, ies la iveală din noapte cu toţii: bărbaţi, femei, copii, bătrâni. Unii dintre ei abia pot merge. Au stat în picioare ore îndelungi şi trebuie să fie susţinuţi de ceilalţi. În fiecare noapte, aceeaşi rutină.

Pentru a ajunge la linia întâi kurdă în partea de nord a Irakului, oamenii care fug din Mosul trebuie să evite să fie prinşi de militanţii ISIS, să păşească atent pe câmpul minat, să fie în stare să găsească un adăpost dacă se prăbuşeşte mortarul peste ei. Pentru bărbaţi, pedeapsa aplicată de ISIS în caz că sunt prinşi poate fi mai uşoară, dacă au noroc, însă cel mai adesea, pedeapsa e moartea.

Irakienii ajung într-un loc sigur abia după patru sau cinci ore de mers. Trebuie să-şi ţină pe braţe copiii. Ajung însetaţi, înfometaţi, epuizaţi. Totuşi, să meargă pe timp de noapte e mult mai bine decât să facă drumul ziua, căci atunci pot fi detectaţi de tintaşii, de lunetiştii ISIS. Sau pot pur şi simplu muri din cauza căldurii sufocante, insupotabile. Temperatura pe timp de zi este peste 46 de grade Celsius.

E riscant, dar merită, declară un bărbat pentru CNN, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, dar care a destăinuit că este asistent medical. "Am venit aici din cauza tiraniei Daesh", folosind acronimul arab pentru a desemna organizaţia teroristă. "Am venit pentru că ne lipsea apa şi mâncarea, eram în pericol. ISIS sunt o bandă de criminali şi hoţi. Cele mai elementare necesităţi ale vieţii au dispărut. Nu mai aveam electricitate, nu mai aveam nicio legătură cu lumea dinafară."

Ameninţarea că ar putea fi executaţi de ISIS, pentru vini inventate mai mari sau mai mici, se desluşeşte, mocneşte în privirile tuturor, relatează bărbatul, potrivit reporterilor CNN. "Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi. Le omoară pe femei dacă îşi arată feţele. Ei nu ştiu să facă altceva decât să omoare. Singura pedeapsă e moartea: nici închisoare, nici amendă, doar moarte, moarte, moarte", a mai spus bărbatul.

Numărul oamenilor care părăsesc oraşul Mosul şi oraşele şi satele din împrejurimi a crescut exponenţial în ultimele săptămâni, în timp ce guvernul irakian şi forţele kurde cu greu recâştigă teritoriul din jurul oraşului. În acelaşi timp, coaliţia condusă de Statele Unite vizează, ţinteşte ISIS. Statele Unite au anunţat că trimit mai mult de 500 de trupe adiţionale pentru a sprijini lupta de eliberare a Mosulului.

Înainte ca ISIS să-şi aducă forţele în Mosul în iunie 2014, oraşul avea o populaţie de aproximativ 2 milioane şi jumătate de oameni. Sute de persoane au fugit după ocupaţia extremiştilor şi sute de mii e de aşteptat să părăsească oraşul atunci când se va da lupta pentru Mosul.

Soldaţii kurzi, cunoscuţi drept Peshmerga - îi întâmpină pe cei care ajung la liniile lor de forţă, dar sunt nervoşi. Nu pot determina niciodată cu siguranţă dacă acel grup care se apropie sunt oameni care fug de ISIS sau chiar supuşii ISIS care vin înarmaţi sau cu veste explozive, raportează CNN.

Fiecare persoană care ajunge la bariera kurdă este obligată să se dezbrace, să-şi dea jos lenjeria intimă, să se lase în genunchi. Unii dintre soldaţi îşi menţin armele aţintite către aceşti oameni, în timp ce alţii se apropie circumspecţi şi îi chestionează. Alţi soldaţi kurzi le caută prin bagaje, le caută documentele de identitate şi le verifică dispozitivele mobile, pentru a detecta imagini sau mesaje care ar putea indica dacă oamenii sunt simpatizanţi ISIS. După percheziţie, refugiaţii sunt strânşi în camioane şi duşi într-o bază militară din apropiere. Acolo se odihnesc, acolo copiii lor reuşesc să adoarmă, iar adulţii discută despre viaţa pe care au lăsat-o în urmă.

"Femeile toate trebuiau să poarte negru şi să fie acoperite", îşi aminteşte femeie. "Bărbaţii trebuiau să aibă barbă lungă. Era greu. Nu aveam de lucru, nu era nimic de cumpărat în magazine. Era cu adevărat crunt", a mai spus femeia.

În final, toţi aceşti oameni vor fi mutaţi într-o tabără din nordul Irakului contruită pentru cei care au fugit de ISIS. Cei norocoşi vor putea să-şi închirieze apartamente în oraşe precum Bagdad, Irbil sau Kirkuk.

Nimeni nu ştie când se vor putea întoarce acasă. Oficialii irakieni previonează încrezători că reţeaua teroristă ISIS va fi alungată din Mosul până la sfârşitul anului. Anunţul este plauzibil. Însă ceea ce este mai puţin limpede este dacă oraşul Mosul va supravieţui luptei. Oamenii care fug acum din Mosul s-ar putea să nu mai aibă unde să se întoarcă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici