Începe Hanuka, Sărbătoarea Luminilor în Calendarul Evreiesc

  • Începe Hanuka, Sărbătoarea Luminilor în Calendarul Evreiesc
  • Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor şi resacralizarea Templului din Ierusalim.
  • Anul acesta vor fi organizate două sesiuni de Hanuka la Templul Coral
3315 afișări
Imaginea articolului Începe Hanuka, Sărbătoarea Luminilor în Calendarul Evreiesc

Evreii au intrat în Sărbătoarea Luminilor, Hanuka. Timp de 8 zile vor aprinde seara lumânări într-un sfeşnic special cu 8 braţe, care se numeşte hanuchia.

Sărbătoarea are dublă semnificaţie, istorică şi spirituală. Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor şi resacralizarea Templului din Ierusalim.

„În templul din Ierusalim au găsit o candelă cu ulei, care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile şi aşa am ajuns să sărbătorim Hanuka. Reprezintă de fapt victoria luminii asupra întunericului, a spiritului asupra terestrului”, explică Gilbert Shaim, Gabai Templul Coral.

Ceremonia de Hanuka se desfăşoară în special acasă, în familie, dar şi în sinagogi.

„Îmi amintesc, copil fiind, că eram pur şi simplu copleşiţi aici de mulţimi de oameni. În prezent mai suntem puţintei, în contextul nefavorabil al epidemiei. Încercăm să păstrăm acest sentiment de comuniune”, spune Shaim.

Specifice pentru Hanuka şi o încântare pentru cei mici sunt titirezurile, nişte mici jucării din lemn. Aceste titirezuri se numesc dreidel, pe care este scris un acronim, care înseamnă ”Mare minune a fost acolo”.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici