Jean Michel Jarre: A fost minunat în România (Galerie Foto şi Video)

De la piramidele din Giza la Oraşul Interzis, vrăjitorul muzicii electronice îşi hipnotizează publicul. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti, unde Jean Michel Jarre a susţinut un concert în faţa a aproximativ 6.000 de spectatori.

978 afișări
Imaginea articolului Jean Michel Jarre: A fost minunat în România (Galerie Foto şi Video)

Jean Michel Jarre: A fost minunat în România (Imagine: Mediafax Foto)

Show-ul prezentat în Capitală nu a avut parte de grandoarea pentru care Jarre e faimos în întreaga lume, însă el promis că se va întoarce în România anul viitor pentru un astfel de spectacol în aer liber. Până atunci, însă, el a lăsat în urmă un public în ale căror urechi răsună încă celebră temă a albumului "Oxygene".

Concertul a început la aproximativ 20.25, când Jean Michel Jarre a urcat pe scenă. "Bună seara, Bucureşti", s-a adresat el celor din public, în limba engleză, un translator traducând totul pentru cei aflaţi în sală. "Pentru mine este foarte important să fiu la Bucureşti, deoarece unele dintre primele mesaje de încurajare le-am primit din România", a povestit artistul. Acesta i-a prezentat apoi pe cei trei muzicieni alături de care urma să performeze pe cele câteva zeci de sintetizatoare analogice - Francis Rimbert, Dominic Perrier şi Claude Samard.

Vezi aici galerie foto de la concert

Jarre a interpretat astfel, la opt mâini, întregul album "Oxygene", cel care în anii '76 - '77 l-a plasat pe harta muzicii internaţionale. Jarre a început prin a-şi încălzi instrumentele, pentru că, după cum chiar el a spus, "sunt asemenea unor doamne bătrâne", care au nevoie de ceva atenţie.

Dacă la mijlocul anilor '70 muzica sa suna, după cum mulţi au fost de părere, ca de pe o altă planetă, 30 de ani mai târziu nu se poate spune că lucrurile s-au schimbat, în ciuda epigonilor care i-au călcat pe urme, bătătorind drumul deschis de către muzicianul francez.

Cu atât mai mult un dirijor al extraterestrului şi un orchestrator al fantasticului s-a dovedit a fi Jarre atunci când, după ce deja schimbase o serie de sintetizatoare, s-a concentrat pe un teremin, acel instrument care cântă fără nici măcar a fi atins, dar ale cărui sunete sunt modelate de mâinile muzicianului. Astfel, întreg concertul s-a desfăşurat asemenea unui ritual de hipnotizare, în care publicul urma să intre în transă.

Scenografia minimalistă a show-ului a fost formată, practic, din zecile de sintetizatoare şi pupitre de mixaj de unde Jarre şi echipa sa controlau întreg concertul, sunet cu sunet. Scena s-a transformat, însă, pe parcursul spectacolului - de la o încadrare între draperii negre a răsărit treptat un fundal alb, care, în mod alternativ, a trecut printr-un întreg spectru cromatic şi pe care apoi au fost proiectate diverse fragmente video.

Pe măsură ce Jarre ataca butoanele sau clapele, ajungând la "miezul" lucrării sale, o oglindă imensă a coborât deasupra pupitrelor muzicienilor, oferind perspectivă spectatorilor.

După circa o oră şi cinsprezece minute de când dăduse startul concertului, Jean Michel Jarre a mulţumit publicului şi s-a retras în culise, doar pentru a fi rechemat în aplauze, strigăte, fluierături şi tropăit de picioare.

"Aţi fost minunaţi şi vreau să dedic următorul cântec vouă, celor din România", a mai spus muzicianul. După interpretarea unui fragment muzical, el a ieşit din nou din scenă, revenind apoi la un al doilea bis. "Sper să ne întorcem anul viitor pentru un concert în aer liber, pentru că a fost minunat în România. În final, vreau să cânt piesa de la care a pornit totul pentru mine", a spus el înainte de a relua "Oxygene IV".

"Aţi fost un public minunat. Mulţumesc nespus. Ne vedem în curând. Promit", au fost ultimile replici ale lui Jarre înainte de a se retrage definitiv în culise.

(Cristina Mazilu; cristina.mazilu@mediafax.ro)

Oxygene IV - Polonia

Dreams of the Sun - Cairo

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici