Noma - cel mai bun restaurant din lume

Restaurantul danez Noma, condus de tânărul maestru bucătar René Redzepi, a fost desemnat cel mai bun de pe planetă, devansând El Bulli al spaniolului Ferran Adria, învingătorul precedentelor patru ediţii, potrivit topului pe 2010 realizat de Restaurant Magazine.

125 afișări
Imaginea articolului Noma - cel mai bun restaurant din lume

Noma - cel mai bun restaurant din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, restaurantul Noma, clasat pe locul al treilea în 2009, construit într-un vechi depozit renovat în portul Copenhaga, s-a situat pentru prima oară în fruntea acestei liste a celor mai bune 50 de restaurante din lume, alcătuită de 800 de critici şi experţi în gastronomie din toată lumea.

Acest succes încununează creativitatea maestrului bucătar danez René Redzepi, în vârstă de 32 de ani, considerat un adevărat "ambasador" al bucătăriei nordice, bazată în principal pe ingrediente locale şi de sezon.

Noma a devansat El Bulli al maestrului bucătar Ferran Adria, desemnat cel mai bun restaurant din lume la precedentele patru ediţii, între 2006 şi 2009. Ca o recunoaştere a acestei performanţe, revista Restaurant Magazine - biblia industriei culinare britanice - i-a înmânat lui Ferran Adria titlul de "bucătarul deceniului", decernat în premieră, anul acesta.

În ianuarie, renumitul bucătar catalan a anunţat că El Bulli se va închide în perioada 2012 - 2013, deoarece doreşte să beneficieze de suficient timp pentru noul său proiect gastronomic, ce va debuta în 2014.

Poziţia a treia a revenit restaurantului Fat Duck al maestrului bucătar britanic Heston Blumenthal, adept, ca şi Ferran Adria, al bucătăriei moleculare, clasat la precedentele patru ediţii pe locul al doilea.

Spania are trei restaurante în primele 10 poziţii ale acestui clasament. În afară de El Bulli, restaurantul El Celler de Can Roca s-a situat pe locul al patrulea, Mugaritz, pe locul al cincilea, iar Arzak, pe poziţia a noua.

Totodată, în Top 10 se regăsesc trei restaurante americane: Alinea, pe locul al şaptelea, Daniel, pe locul al optulea, şi Per Se, pe locul al zecelea.

În schimb, Franţa, considerată una dintre marile puteri ale gastronomiei, nu este prezentă în primele 10 poziţii. Restaurantul parizian Le Chateaubriand, condus de Inaki Aizpitarte, figurează pe locul al 11-lea, în urcare cu 29 de poziţii faţă de clasamentul din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici