O cascadă din Caraş-Severin, printre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume - FOTO

Cascada Bigăr, situată în apropiere de Bozovici, Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume.

22521 afișări
Imaginea articolului O cascadă din Caraş-Severin, printre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume  - FOTO

O cascadă din Caraş-Severin, printre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume (Imagine: Shutterstock)

Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Localizată în sud-vestul României, în judeţul Caraş-Severin, căderea de apă este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume, anunţă Huffington Post.

Peisajul ieşit din comun este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi.

Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă.

La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. În 2013, site-ul The World Georgaphy a inclus căderea de apă într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici