O instanţă din New York a decis că elefantul Happy nu este persoană şi rămâne la Zoo

Elefantul Happy, care este rezident vechi al Grădinii Zoologice din Bronx, va rămâne acolo după ce o instanţă din New York a decis că nu este o persoană din punct de vedere legal, conform legislaţiei americane, respingând, astfel, un argument al unui grup care luptă pentru drepturile animalelor.

906 afișări
Imaginea articolului O instanţă din New York a decis că elefantul Happy nu este persoană şi rămâne la Zoo

Sursa foto. Twitter, Marta Dhanis

Instanţa Supremă din New York a votat, marţi, cu 5 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă” respingerea argumentului unui grup care luptă pentru drepturile animalelor, potrivit căruia elefănţica Happy a fost închisă ilegal la grădina zoologică, potrivit BBC.

Deşi elefanţii sunt „impresionanţi”, a declarat instanţa, ei nu au aceleaşi drepturi de libertate ca şi oamenii.

Grupul pentru drepturile animalelor a cerut ca Happy să fie mutată într-un sanctuar pentru elefanţi.

Disputa din instanţă s-a axat pe întrebarea dacă principiul juridic al habeas corpus - care protejează împotriva detenţiei ilegale - ar trebui extins la animalele complexe şi inteligente din punct de vedere emoţional.

„Deşi nimeni nu contestă capacităţile impresionante ale elefanţilor, respingem argumentele petiţionarului potrivit cărora acesta este îndreptăţit să solicite principiul habeas corpus în numele lui Happy”, a scris judecătorul-şef Janet DiFiore în numele majorităţii.

„Habeas corpus este un vehicul procedural menit să asigure drepturile la libertate ale fiinţelor umane care sunt reţinute în mod ilegal, nu ale animalelor neumane”.

Decizia urmează celei date de instanţele inferioare care au luat în mod repetat partea Grădinii Zoologice din Bronx în cazul intentat de Nonhuman Rights Project, organizaţia juridică non-profit cu sediul în New York.

Grupul făcuse presiuni pentru eliberarea femelei elefant în vârstă de 51 de ani din Grădina Zoologică din Bronx, afirmând că acesta era închis în incinta sa care are suprafaţa de un hectar.

Însă Wildlife Conservation Society, care administrează grădina zoologică, a respins această descriere, spunând că Happy şi ceilalţi elefanţi de la grădina zoologică sunt bine îngrijiţi. Aceasta nu a avut o reacţie în urma deciziei instanţei.

Într-o declaraţie de marţi, organizaţia Nonhuman Rights Project a sărbătorit opiniile divergente ale deciziei, numindu-le „puternice” şi adăugând că intenţionează să le folosească într-un alt caz privind drepturile elefanţilor aflat în curs de desfăşurare în California.

În opinia sa divergentă, judecătoarea Jenny Rivera a scris: „[Captivitatea lui Happy] este în mod inerent nedreaptă şi inumană. Este un afront adus unei societăţi civilizate şi, cu fiecare zi în care rămâne captivă - un spectacol pentru oameni - şi noi, de asemenea, suntem diminuaţi”.

Happy s-a născut în sălbăticie în Thailanda în anii 1970, a fost capturată şi adusă în SUA când avea aproximativ un an. Ea trăieşte la grădina zoologică din Bronx din 1977. Ea este unul dintre cei doi elefanţi rămaşi la grădina zoologică, care a declarat că, în cele din urmă, va pune capăt programului său de elefanţi captivi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici