Povestea preotului catolic chinez proscris atât de Vatican, cât şi de Statul chinez

Deşi nu are permisiunea Papei sau a Beijingului, bărbatul de 58 de ani dintr-un sătuc din nordul Chinei se autointitulează „episcop” şi are mai mult succes în rândul credincioşilor decât o au prelaţii romano-catolici recunoscuţi de cele două state, relatează bbc.com.

344 afișări
Imaginea articolului Povestea preotului catolic chinez proscris atât de Vatican, cât şi de Statul chinez

Povestea preotului catolic chinez proscris de catolici şi de China, în zorii unui acord istoric între statul chinez şi Vatican

China şi Vaticanul se apropie de un acord istoric în privinţa selecţiei episcopilor pentru 10 milioane de chinezi romano-catolici. Un astfel de acord ar fi primul semn al reapropierii dintre statul chinez şi Biserica Catolică de la Revoluţia Comunistă din 1949, iar indivizi de tipul lui Dong Guanhua le-ar putea sta în cale.

În China există în jur de 100 de episcopi catolici, unii cu aprobarea Beijingului, alţii a Vaticanului şi informal, cu aprobarea ambelor părţi. Chinezii romano-catolici se tem de condiţiile negocierii, iar Dong Guanhua este de părere că divizarea se va adânci: "Îl respect pe Papă, dar nu respect acest acord. Biserica va suferi pentru că guvernul nu se va lăsa. Se doreşte haos în sânul Bisericii. Cu cât mai mult haos, cu atât mai bine, în conştiinţa guvernului."

După zeci de ani de conflict, atât Biserica Catolică şi statul chinez doresc să reglementeze acest domeniu.

Dong Guanhua este demult un proscris în ochii Beijingului. Catolic de-o viaţă din judeţul Zhengding, Provincia Hebei, acesta a refuzat să facă parte din Asociaţia Patriotică Catolică, pentru că nu recunoaşte autoritatea Papei, şi pentru că nu este recunoscut de Vatican.

Acesta se consideră desprins din aşa-zisa "biserică subterană" - o comunitate care recunoaşte doar legitimitatea spirituală a Romei. Pentru că s-a autonumit „episcop”, Vaticanul îl consideră proscris, gestul său fiind considerat o „crimă gravă”. Atât statul chinez, cât şi Vaticanul îi consideră comportamentul deplasat: "Există oameni care spun că Iisus era nebun. Uneori guvernul oferă recompense oamenilor care se supun. Nu mă tem de nimic pentru că am conştiinţa curată.”

Deşi nu are biserică, Dong Guanhua predică acasă familiilor de fermieri care se adună în curtea sa. Sub cerul liber, aceştia cântă cântece bisericeşti, iar Dong Guanhua reuşeşte să adune mai mulţi credincioşi decât cei care vin la biserica locală, aprobată de guvern.

La 320 de km de Zhengding, la catedrala din sudul Beijingului, chinezii romano-catolici participă cu evlavie la slujbele de duminică. De-a lungul timpului, aceştia şi-au păstrat credinţa în ciuda supravegherii guvernului.

Deşi oamenii nu doresc să comenteze acordul dintre guvern şi Papă, prin care Biserica Catolică din China va fi condusă de Papa Francisc fără imixtiunea guvernului, unii sunt de părere că va fi un fapt pozitiv.

Acordul Vaticanului cu Beijinul va restabili şi relaţiile diplomatice dintre cele două state, va impune ordine într-o comunitate dominată de conflict, marginalizându-i pe renegaţi precum Dong Guanhua şi va mări prestigiul Chinei.

"China ştie că globalizarea este în plin proces. Acum se prezintă drept o ţară pregătită de dialog cu toate ideologiile", exprimă părintele Jeroom Heyndrickx, un preot belgian ce şi-a petrecut 60 de ani din viaţă pentru a-i ajuta pe catolicii chinezi.

Papa Francisc s-a arătat deschis pentru ca dialogul să fie unul reuşit şi a avut grijă să nu critice China asupra libertăţilor religoase sau a drepturilor omului.

Cu toate acestea, Joseph Zen, cardinalul pensionat al  Hong Kong-ului îşi arată scepticismul: „Un acord prost va înrăutăţi situaţia. Fără un acord, trebuie să tolerăm multe lucruri, dar e în regulă. Credinţa ne spune că trebuie să suferim de persecuţie. Regimul comunist nu şi-a schimbat niciodată politicile. Ei nu fac compromisuri, ci cer capitularea definitivă.”

Întrebat ce mesaj are pentru Papa Francisc, în pragul unui acord istoric, Dong Guanhua afirmă: „I-aş spune să aibă grijă. Dacă acordul va funcţiona, Dumnezeu va fi mulţumit, dar dacă nu, Papa va fi pedepsit. Compromisul nu e bun. El rupe integritatea credinţei noastre.”
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici