Răsturnare de situaţie în cazul dosarului regizorului Roman Polanski. Cum ar putea scăpa de acuzaţiile de viol

Regizorul Roman Polanski speră ca instanţa din Los Angeles îi va anula mandatul de arestare şi că îi va permite obţinerea aplicării unui acord amiabil pentru condamnarea sa în dosarul în care este acuzat de întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani în 1977, informează contactmusic.com.

472 afișări
Imaginea articolului Răsturnare de situaţie în cazul dosarului regizorului Roman Polanski. Cum ar putea scăpa de acuzaţiile de viol

Roman Polanski vrea să se întoarcă în SUA pentru a pune capăt urmăririi sale pentru viol

Regizorul polonez este căutat de autorităţile americane de aproape 40 de ani, după ce a fugit din SUA în urma condamnării sale pentru relaţii sexuale ilegale cu o fată de 13 ani.

Polanski a susţinut că a fugit în Europa în 1978 pentru că se temea că judecătorul de atunci, decedat în prezent, care îi administra cazul nu ar fi fost de acord cu aranjametul legal potrivit căruia urma să fie închis pe o perioadă de maximum 48 de zile. Regizorul fusese închis deja 42 de zile după gratii.

Regizorul, care are cetăţenie franceză şi poloneză, a trăit de atunci în mare parte, în cele două ţări, dar l-a rugat recent pe avocatul său, Harland Braun, să încerce să tranşeze cazul odată pentru totodeauna.

Săptămâna trecută, Braun a depus o moţiune la Instanţa Supremă din Los Angeles pentru a desecretiza o mărturie a procurorilor, care ar fi fost de acord cu respectiva înţelegere, iar o audiere a fost stabilită pentru 24 februarie. Dacă ducumentul va fi făcut public, s-ar putea ca Polanski să nu mai ajungă în spatele gratiilor.

"Odată ce desecretizăm documentul...Roman va fi eliberat condiţionat, iar acest lucru va duce la încheierea mandatului de arestare".

Polanski a trecut cu bine prin numeroase încercări din partea autorităţilor din SUA care au încercat să îl extrădeze.

Însă 2009, el a fost încarcerat în Elveţia, însă autorităţile elveţieni au respins cererea procurorilor SUA pentru extrădare.

Instanţa poloneză a încercat să-l extrădeze în SUA, dar în decembrie 2016, judecătorii Curţii Supreme din Polonia au decis să nu poate fi trimis înapoi în America. 

Dacă audierea viitoare va fi favorabilă cu Polanski, regizorul va putea călători în calitate de om liber în jurul globului.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici