Regizorul de documentare Albert Maysles a murit la vârsta de 88 de ani

Regizorul de documentare american Albert Maysles, celebru pentru filmele "Grey Gardens" şi "Gimme Shelter", deţinător a două premii Emmy, a murit joi, la vârsta de 88 de ani, din cauza unui cancer.

67 afișări
Imaginea articolului Regizorul de documentare Albert Maysles a murit la vârsta de 88 de ani

Regizorul de documentare Albert Maysles a murit la vârsta de 88 de ani (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Pentru mai bine de cinci decenii, Albert a creat filme inovatoare, a inspirat regizori şi i-a influenţat pe toţi cu umanitatea, prezenţa şi credinţa sa în puterea dragostei", a transmis familia într-un comunicat.

Împreună cu fratele său David, care a decedat în 1987, Maysles a realizat peste 50 de filme. Fraţii Maysles erau consideraţi unele dintre cele mai proeminente figuri în lumea filmului documentar.

Fraţii, care în anii 1960 au înfiinţat Maysles Films, au contribuit la dezvoltarea artei documentarului. "Albert era un geniu al lumii filmului documentar", a declarat actorul Robert Duvall într-un comunicat.

Printre cele mai celebre producţii ale lor se numără "Gimme Shelter", din 1970, pentru care fraţii i-au urmărit pe membrii trupei The Rolling Stones în turneul din 1969 - inclusiv un celebru concert din Altamont, unde au surprins momentul în care un spectator a fost înjunghiat mortal.

De asemenea, filmul devenit clasic "Grey Gardens" (1975) a explorat viaţa extrem de retrasă a unei mame şi a fiicei acesteia, rude ale lui Jacqueline Kennedy Onassis, care trăiau într-o vilă dărăpănată.

Cel din urmă film al lui Maysles, "Iris", despre simbolul modei Iris Apfel, va fi lansat în primăvară, iar documentarul său "In Transit" va avea premiera la Festivalul Tribeca 2015 (15 - 26 aprilie).

Cei doi fraţi au fost nominalizaţi la numeroase premii, printre care şi Oscar, în 1974, pentru scurtmetrajul documentar "Christo's Valley Curtain".

Născut într-o familie de imigranţi evrei veniţi din estul Europei, Albert Maysles a studiat psihologia la Universitatea din Boston, după care s-a îndreptat spre lumea filmului, în 1955. Primul lui film, "Psychiatry in Russia", prezenta pacienţii unui spital de boli mintale.

În anii 1960, fraţii au realizat documentarele "Meet Marlon Brando" şi "With Love from Truman", despre scriitorul Truman Capote, apoi "Salesman", despre vânzătorii de biblii din SUA, considerat deja un documentar clasic.

În 2001, Albert Maysles a fost premiat la Festivalul Sundance pentru documentarul "Lalee Kin: The Legacy of Cotton".

În 1994, The International Documentary Association i-a oferit lui Albert Maysles premiul pentru întreaga carieră.

Regizorul Jean-Luc Godard l-a numit pe Albert Maysles "cel mai bun cameraman american".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici